Čtenářská sekce,  Meduňka

Ostružiny – typické srpnové ovoce

Ostružiny v popularitě možná tak trochu zaostávají za jahodami nebo malinami, ale – jak píše Simona Procházková ve své knížce Buďme zdraví na jaře i v létě, jsou skvělým zdrojem vitaminů i dalších užitečných prvků, léčivé jsou i jejich listy, a tak si naši pozornost jistě zaslouží…

Mezi mé oblíbené letní ovoce patří ostružiny. Tyto plody překypují karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky nim a vysokému obsahu vitaminu C posilují imunitní systém. Ostružiny obsahují přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny – jablečnou a citronovou, z minerálních látek především fosfor, hořčík (z našeho ovoce ho mají nejvíce), draslík a železo. Účinné látky těchto plodů posilují vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

Ostružinová šťáva – lék na chrapot
Ostružinová šťáva je velmi účinným přírodním prostředkem proti chrapotu. Jemně ji přihřejeme a po doušcích vypijeme. Tento postup opakujeme 2× denně po dobu 2–3 dnů. Takto ošetříme postižený, hlas a navíc tělo zásobíme cennými látkami.

Léčivé jsou i listy
Ostružiník má i velmi léčivé listy (léčivý je pouze lesní ostružiník, ne šlechtěný zahradní). Tato droga zastavuje krvácení, působí močopudně, dezinfikuje močové i trávicí ústrojí a léčí kašel. Při zevním použití hojí kožní ekzémy a záněty. Ostružinové listí je v kombinaci s jahodníkem, malinovým listím, černým bezem či lípou velmi vhodné jako čajová směs pro děti.

Ostružiníkový čajík
2 lžičky listů * 2 dl vroucí vody
Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po doušcích.

 1½  lžíce ostružiníkových listů *  ½ l  vroucí vody

Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne.

Kloktadlo při zánětech ústní dutiny a bolestech v krku
1 lžíce listů ostružiníku * 1 lžíce listů šalvěje * 1 lžíce tymiánu * ½  litru vody
Postup: Léčivky smícháme a pak je přelijeme vroucí vodou. Vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme a během dne kloktáme.

Čajík pro každý den
1 díl ostružiníku * 1 díl maliníku * 1 díl jahodníku * 2 díly jablečných slupek
Postup: Všechny uvedené přísady dobře promícháme; čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, hotový čaj nalijeme do termosky a popíjíme během dne.

Obklady z ostružiníku
Zevně můžeme listy této rostliny použít k obkladům či na místní koupele. Paličkou na maso pořádně rozklepeme listy a následně je přiložíme na zanícená, bolavá místa. Rozdrcené čerstvé listy výborně hojí nejrůznější poranění i kožní neduhy. Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby.

S ostružinou v kuchyni
Čerstvé, sušené, zavařené, ale i zmrazené plody se hodí do moučníků, salátů, jako oblohy dortů, pohárů i do musli.

Ostružinový pohár
500 g ostružin * 250 g tvarohu * ½ kelímku šlehačky * 1 lžíce medu, agávového sirupu nebo třtinového cukru
Postup: Ostružiny omyjeme, šlehačku dobře ušleháme a smícháme s tvarohem a přírodním sladidlem. Poté vmícháme ostružiny. Touto směsí naplníme pohárky, necháme vychladit a můžeme podávat.

Ostružinové víno
Libovolné množství ostružin nasypeme do velké nádoby, rozmačkáme je a zakryjeme plátnem. Tuto směs necháme 2 dny při pokojové teplotě odpočívat. Pak je přecedíme a zase necháme 1 den odstát a dolijeme stejným množstvím vody. Necháme přes noc louhovat a nakonec vzniklou tekutinu nalijeme do demižonu. Na 1 litr šťávy dáváme 250 g ovocného cukru, 1 g kyseliny vinné a 1 čajovou lžičku pivních kvasnic rozmělněných v trošce teplé vody. Směs důkladně promícháme a uzavřeme kvasnou zátkou. Demižon postavíme na klidné, teplé místo a víno necháme 6 týdnů kvasit. Po uplynutí této doby ho slijeme do vymytých lahví, zavíčkujeme a uskladníme na chladnu a temnu.

Ostružinový ocet
½ kg ostružin * ½ l kvalitního jablečného nebo vinného octa
Postup: Umyté ostružiny vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.
Ostružinový ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů.

Koupit Meduňku