Meduňka

POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU – UŽ ZÍTRA! O čem se nemluví – ale existuje to… INKONTINENCE!!!

Milé ženy všeho věku, zveme vás na přenášku lektorky a naší spolupracovnice Ivety Kučerové na téma Ženské pánevní dno! Odkrytí tabu: Jak zvládnout inkontinenci
Praktické tipy, osobní zkušenosti, vhledy a úvod do funkčního cvičení pánevního dna neboli co můžete pro sebe udělat, aby vás přestal trápit nechtěný únik moči. O péči o sebe, pánevní dno, močový měchýř a ledviny v celostních souvislostech, propojení západního a východního přístupu k tabuizovanému tématu.
KDY A KDE? 16. října od 17 hodin v Malém sále Městské knihovny v Praze 1, Mariánské náměstí.
Vstupné 50 Kč.

K tomuto tématu vybíráme úryvek z rozhovoru s Ivetou Kučerovou:

Péče o pánevní dno a ledviny
S pánevním dnem souvisí i téma inkontinence, o němž se sice příliš nemluví, ale mnoho žen ho řeší.  Je cestou ke zlepšení vždy posilování pánevního dna?
Inkontinence je velké téma, v určitých věkových kategoriích se týká až 50 % žen – „těhulek“, žen v menopauze, ve vyšším věku atd., ale přesto je stále tabu, a z toho těží výrobci inkontinenčních pomůcek. Některé případy lze opečovat cvičením, někdy je nutné udělat i něco nad rámec cvičení. Důležité je posílení ledvin, což je další velké samostatné téma – je třeba celkově podpořit vitalitu, snížit stres, využít sílu bylinek, buď našich tuzemských, nebo bylinek tradiční čínské medicíny. Existují různé pomůcky i invazivní zákroky, ale domnívám se, že většinou nejsou využity všechny přirozené prostředky, které jsou k dispozici.
Rozlišujeme tři typy inkontinence, první je stresová, ta souvisí s naší psychikou, ale můžeme se k ní propracovat i nesprávným cvičením nebo nesprávnými návyky, např. preventivním čůráním, které mate močový měchýř. Rodiče často posílají děti preventivně vyčůrat a děláme to i my dospělí. Když žena zakašle a trochu jí to „uteče“, jde o tento typ inkontinence. U stresové inkontinence bývají většinou povolené svaly pánevního dna a na to cvičení působí velmi dobře. K dispozici jsou speciální sestavy účinných cviků, které pomáhají.  
Druhým typem je urgentní inkontinence, ta je hodně psychosomatická a třetím typem je  smíšená inkontinence. Asi u 10 % žen souvisí inkontinence s nějakým onemocněním, ale u 90 % se dá řešit. Náprava je ve většině případů možná, ale vyžaduje čas, péči o ledviny a pozornost k sobě samé.

Proč je tak důležité pečovat o ledviny?
Ledviny jsou zásobárnou životní energie, podle tradiční čínské medicíny a TAO učení dostáváme od rodičů do vínku určité množství energie čchi a záleží na tom, jak s ní hospodaříme. Bohužel s ní většinou plýtváme a žijeme v tomto smyslu nešetrně. Mnoho let se to týkalo i mne – žila jsem nevědomě, pak jsem si ale udělala velkou životní inventuru a díky tomu mnohé změnila. Zjemnila jsem se, rozlišuji, co má a nemá smysl, soustředím se na kvalitu.
Existuje mnoho metod posilujících energii ledvin – dýchání, cvičení, výživa ledvin a kostí, byliny, podpora jinové energie. Některé jsou velmi jednoduché, ale jinová energie je z podstaty plynoucí, pomalá. Spolknout pilulku je jangové řešení. Pro ledviny je nesmírně důležitý dostatečný a kvalitní odpočinek a spánek. Intenzivní výživu pro ledviny si dopřejeme, když se scházíme s dalšími ženami a povídáme si, vzájemně se opečováváme se, jako to dělaly ženy v tradičních ženských kulturách. Sdílení, ženské kruhy i společné mlčení vytvářejí jinovou energii a kupodivu to funguje i on-line.
Některé ženy mají silnou energii ledvin a leckterý prohřešek jim projde, jiné jsou jemnější konzistence, a proto musí být na sebe opatrné. Je třeba se v tomto směru znát a podle toho se chovat…   

Co ledviny ohrožuje a oslabuje?
Nedostatek péče o sebe a nedostatečná laskavost k sobě, nevyváženost dávání a přijímání, příliš mnoho práce bez odpočinku, stresující způsob života. Ledviny jsou také vyčerpávány některými potravinami, např. zmrzlinou, studenými nápoji, přeslazenými nápoji, kofeinem, alkoholem, chemií v potravinách. Vše, co ledviny namáhá, vyčerpává jejich energii. Vyčerpává je i intenzivní sex a jangová intimita, jedním ze způsobů nabíjení ledvin je naopak vědomé milování. Mimochodem, oslabené ledviny má i mnoho mužů.
Systém výchovy od základní školy oceňuje aktivitu, úspěch, je třeba být vidět. Kdo je hodnocen za pomalost, spočinutí, něžnost? Intenzita je mužská kvalita, procítění a hloubka je ženská kvalita.  
Péče o pánevní dno a o prsa považuji za základní znalosti pro život v ženském těle, aby ženy zůstaly zdravé a užívaly si život. Mám radost, když na kurz přijdou i mladé dívky, které se učí přijmout cykličnost nebo matka s dcerou. O informace o péči o pánevní dno mě před časem požádala i moje maminka, tehdy jí bylo něco přes 80 let, teď je jí přes 90, je to sokolka a jógínka. I pro ženy staršího věku je tato péče důležitá jako prevence…  

Koupit Meduňku