Čtenářská sekce,  Meduňka

To dokáže každý: recept na jablečný sirup

Výborným zdrojem vitaminů, který oceníme zejména v podzimním a zimním období, je jablečný sirup. Podává se při kašli, chrapotu, horečce, protože uklidňuje a celkově posiluje oslabený organismus. Sirup je velmi lahodné chuti a obzvlášť chutná dětem.

Připravíme si ho následujícím způsobem: nakrájíme 1 kilogram jablek na kousky, uvaříme je doměkka v 1 litru vody a pak pečlivě přecedíme. Získáme šťávu, do níž při přisypeme 2 polévkové lžíce třtinového cukru nebo 2 lžíce ovocného. Zdravější varianta je přidání jedné polévkové lžíce medu nebo javorového nebo agáve sirupu. Můžeme také použít ječný, rýžový či kukuřičný slad. Vše vaříme na mírném ohni, do té doby než začne šťáva houstnout. Pak odstavíme, nalijeme do sklenice a uschováme v chladu a temnu. Denně užíváme 3 čajové lžičky tohoto prostředku.
(Recept je z knihy S. Procházkové Podzimní čarování, vydala edice Knihovnička Meduňky.)

Koupit Meduňku