
Podpora metabolismu z pohledu tradiční čínské medicíny
Následující článek připravila MUDr. Dagmar Komárková, specialistka na tradiční čínskou medicínu. I když možná nepatříte mezi příznivce TCM nebo s ní nemáte zkušenosti, některé informace se i tak mohou hodit…
Metabolismus je látková a energetická výměna organismu, jinak řečeno příjem a zpracování živin z potravy. Za kvalitu metabolismu zodpovídá podle čínské medicíny element Země, tedy dráha sleziny a žaludku.
Dráha sleziny je jinová a má 21 akupunkturních bodů. Začíná na palci u nohy, stoupá po vnitřní straně dolní končetiny až na trup. Na břiše probíhá po okraji přímého břišního svalu, na hrudníku stoupá zevně od prsní bradavky až do druhého mezižebří, kde se ostře stáčí dolů a končí v sedmém mezižebří ve střední axilární čáře. Dráha sleziny řídí transformaci a transport potravy, kontroluje svaly, zadržuje krev v cévách, umožňuje dobrou koncentraci, analytické a jasné myšlení.
Dráha žaludku je jangová a má 45 akupunkturních bodů. Začíná uprostřed dolního okraje očnice a sestupuje dolů přes obličej. Jedna větev probíhá podél dolní čelisti, u jejího úhlu se stáčí vzhůru, běží před uchem a končí u vlasového koutu. Druhá větev sestupuje na krk, na hrudníku prochází přes prsní bradavku (u mužů), na břiše vede v polovině šířky přímého břišního svalu. Dále klesá po přední zevní straně stehna, podél zevního okraje čéšky dolů přes bérec a končí na druhém prstě chodidla. Žaludek řídí přijímání a asimilaci potravin, filtruje a zpracovává tekutiny.
Element Země je tedy místem, kde z potravy a nápojů vzniká postnatální energie a krev. Dráha sleziny rozesílá energii do všech ostatních částí našeho těla a zároveň ukládá přebytky do rezerv, které jsou reprezentovány dráhou ledvin. V případě oslabené dráhy sleziny se tedy čerpají rezervy a celkový energetický potenciál organismu postupně klesá. Úměrně tomu se snižuje i kvalita života, vzniká nadváha, únava a vyčerpání. V organismu se hromadí nezpracované zbytky, dochází k zahlenění a zvyšuje se hladina cholesterolu.
Pozorovat dnes můžeme nejrůznější poruchy trávení – nadýmání břicha, plynatost, kašovitou stolici nebo naopak zácpu. Podle čínské medicíny slezina drží krev v cévách – při jejím oslabení tedy pozorujeme snadnou tvorbu modřin, špinění v průběhu menstruačního cyklu, metličky nebo dokonce křečové žíly, hemoroidy. Zároveň není dobře prokrvená (vyživená) periferie těla, proto máme studené ruce a nohy, závratě při rychlé změně polohy a bledou barvu v obličeji. Na úrovni psychiky máme sklon k nadměrnému přemítání, starostem, jsme zacyklení a také máme problémy s koncentrací.
Jak posílit dráhu sleziny a žaludku
Oslabení dráhy sleziny a žaludku nevznikne přes noc, ale odráží špatný životní styl v průběhu měsíců, spíše let. Našemu metabolismu neprospívá převaha mentální práce nad prací fyzickou – sedavý životní styl, nadměrné přemítání, tzv. monkey mind, kdy jedna myšlenka střídá druhou, je v celé západní populaci běžný jev. Dráhu sleziny dále vyčerpává dlouhodobé užívání chemických preparátů, zejména antibiotik a hormonální antikoncepce.
Nejvýznamnějším faktorem, kterým však můžeme posílit nebo naopak oslabit energii zemského elementu, je způsob stravování. Principy, kterými se řídí dietetika podle TČM, jsou přitom poměrně jednoduché a nejsou nijak dogmatické. Nejdůležitější je, aby strava byla čerstvě uvařená, z kvalitních zdrojů a bez zbytečně zatěžující chemie.
Základem našeho jídelníčku by měly být obiloviny a zelenina – v létě čerstvá, v zimě tepelně upravená. Každý den bychom měli jíst alespoň jedno teplé jídlo. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření, dušení, napařování, v zimě též pečení. Syrovou zeleninu je dobré v zimních měsících omezit na minimum, protože podle čínské medicíny zachlazuje a tím zpomaluje metabolismus. Nápoje přímo z ledničky nebo pití s ledem nedoporučujeme ani v horkém létě, chlad totiž výrazně oslabuje činnost sleziny a žaludku.
Pro správné celodenní fungování našeho těla je zásadní snídaně. První jídlo dne bychom měli jíst mezi 7. a 9. hodinou ranní. V tyto hodiny je dráha žaludku na svém energetickém maximu a je schopna zpracovat větší množství potravy. Důležité je vyhradit si na snídani dostatek času, abychom nejedli ve spěchu a ve stresu. Je potřeba „zatopit pod kotlem“, což znamená jíst teplá jídla, aby se energie řádně rozproudila a dostala do celého těla. Nejvhodnější je rýžová, jáhelná nebo kukuřičná kaše, může být se skořicí, dušeným ovocem nebo ovocnou šťávou. Ve slané variantě se zeleninou, míchaným vajíčkem, čerstvými bylinkami nebo houbami. Obilniny mají tu výhodu, že se v těle dlouho zpracovávají, a proto nás zasytí a časem vymizí nutkavá chuť na sladkosti během dne. Posnídat můžeme také masový vývar se zeleninou nebo luštěninovou polévku.
Co naopak oslabuje činnost dráhy sleziny a žaludku, potažmo náš metabolismus?
+Bílý cukr – k doslazování a pečení je vhodný med, datlový nebo rýžový sirup, ev. třtinový cukr
+Jídla z bílé mouky – pečivo, těstoviny, knedlíky, omáčky
+Výrobky z kravského mléka – mnohem lépe stravitelnější je mléko kozí nebo ovčí, popř. mléka rostlinná (rýžové, ovesné, mandlové aj.)
+Konzumace chladné potravy a nápojů, zmrzliny, syrové zeleniny a jižního ovoce v zimních měsících
+Smažená a grilovaná jídla, alkohol a káva – zejména v létě
+Častá konzumace mražených potravin a jídel ohřátých v mikrovlnné troubě
Kromě změny jídelníčku je samozřejmě nutná úprava každodenní životosprávy, tedy dostatek pohybu, pravidelné střídání práce i odpočinku a především práce s naší psychikou. Všichni přece víme, že se stres umí manifestovat právě přibývajícími kilogramy.
Na podporu metabolismu je vhodné využít i další možnosti čínské medicíny – akupunkturu (celotělovou nebo ušní), fytoterapii a čínské masáže tuina. Právě kombinace více terapeutických metod vede k rychlým a dlouhodobým výsledkům.