Vánoční inspirace: čím obdarovat ty, kteří nic nechtějí, nic nepotřebují a všechno mají?
Vyrobte pro ně tzv. jedlé dárky! Dobroty, které připravíte vlastníma rukama a s láskou, nikdo neodmítne…A nemusíte mít obavy, zvládne to i kuchařský začátečník! (Tipy pro nás připravila naturopatka Charlotte Matysková.)
Pro své nejbližší můžete osobně vyrobit vánoční dárky ze zdravých surovin. Příprava je snadná a využijete při tom prázdné lahvičky, skleničky od jogurtů nebo sklenice od nakládaných okurek. Stačí je opatřit ručně malovanými etiketami a ozdobit krásnou stuhou.
Domácí perníkové koření
Směs silně aromatického koření do perníčků i do perníku na plech. Při pečení krásně provoní celý byt a zároveň má léčivé účinky. Zlepšuje náladu, prohřívá tělo, působí protizánětlivě a má příznivé účinky na trávení.
Suroviny (60 g koření):
- 4 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky anýzu
- 2 lžičky fenyklu
- 20 hřebíčků
- 40 kuliček nového koření
- 4 hvězdičky badyánu
- špetka mletého zázvoru
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- špetka mořské soli
Postup:
- Koření, které je celé (hřebíčky, nové koření a badyán), rozdrťte najemno v hmoždíři nebo umelte v mlýnku.
- Spolu s ostatním kořením vsypte do misky a dobře promíchané rozdělte do skleniček nebo sáčků.
- Tip: Můžete přidat ještě půl lžičky dřeně vanilkového lusku.
Polomáčené jablečné kroužky s oříšky
Zdravý dezert v podobě sušených jablek s tmavou čokoládou a nasekanými lískovými ořechy. Sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, a proto účinně upravuje trávení. Můžete zvolit i další druhy, čokoláda se snoubí s jakýmkoliv ovocem. Jen si vždy vyberte ovoce bez přidaného cukru.
Suroviny:
- 12 sušených jablečných kroužků
- 80 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- 10 g lískových ořechů
Postup:
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Lískové ořechy nasekejte nožem nadrobno.
- Čokoládu nalámejte do teplovzdorné misky a přidejte k ní kokosový olej. Misku postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Hrnec by měl být tedy o trochu menší než miska.
- Pomalu zahřívejte, až se čokoláda i kokosový olej rozpustí a pak dobře promíchejte.
- Každý jablečný kroužek ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády, nechte mírně okapat a pak položte na připravený plech.
- Čokoládovou vrstvu jablečných kroužků posypte nasekanými oříšky.
- Nechte v chladu zatuhnout.
- Tip: Čokoládu můžete namísto ořechů posypat sezamovými nebo chia semínky
Kořeněné ořechy
Směs vlašských a lískových ořechů pro milovníky ostrých chutí.
Suroviny (500 g směsi):
- 250 g vlašských ořechů
- 250 g lískových ořechů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička chilli
- půl lžičky mletého barevného pepře
- půl lžičky soli
Postup:
- Troubu předehřejte na 150 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve větší misce dobře prošlehejte citronovou šťávu, chilli, pepř a sůl.
- Ořechy vložte do marinády a dobře je v ní obalte.
- Ochucené ořechy přesuňte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
- Vložte do trouby a nechte přibližně 45 minut péct.
- Nechte vychladnout a přesuňte do skleniček.
Domácí vegeta
Směs zeleniny a bylinek jako polévkové koření s intenzivní chutí a vůní i bez glutamátu.
Suroviny (na cca 200 g směsi):
- 500 g mrkve
- 500 g celeru
- 500 g kořenové petržele
- 6 stroužků česneku
- 2 cibule
- 1 pórek
- lžíce petrželové nati
- lžíce libečku
Postup:
- Všechnu zeleninu omyjte a osušte.
- Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, česnek nakrájejte na plátky a cibuli i pórek na kolečka.
- Zeleninu rozprostřete rovnoměrně na dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Pomalu sušte na nejnižší stupeň – 50 °C.
- Pokud použijete zelené bylinky v čerstvém stavu, dejte je sušit až nakonec, k už usušené zelenině.
- Suchou směs zeleniny a bylinek nechte vychladnout a pak najemno rozmixujte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.
Vánoční granola
Müsli, zapečené s máslem, voní vanilkou, skořicí a hřebíčkem a slouží jako zdravá sváteční snídaně nebo svačina.
Suroviny (na 3 velké zavařovací sklenice):
- 500 g jemných ovesných vloček
- 200 g slunečnicových semínek
- 200 g neloupaných mandlí
- 130 g másla
- 2 roztlučené hřebíčky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mleté vanilky Bourbon
- 4 vrchovaté lžíce kokosového cukru
- špetka soli
Postup:
- Rozehřejte troubu na 120 °C. Slunečnicová semínka a neloupané mandle nasypte do velké mísy, zalijte vlažnou vodou a důkladně je v ní properte. Pak slijte přes cedník a nechte okapat.
- Na plech vyložený pečicím papírem nasypte a rovnoměrně rozprostřete polovinu ovesných vloček. Vložte do trouby a nechte opražit, přibližně 20 minut. Opražené vločky nasypte do velké mísy. S druhou polovinou vloček naložte stejným způsobem a pak sesypte dohromady.
- Stáhněte teplotu na 100 °C a na prázdný plech vyložte okapaná semínka a mandle. Nechte je v troubě pomalu vysoušet, jejich chuť se rozvine na maximum, a přitom se žádná jejich složka nepřepálí. Dopřejte jim dostatek času, je to něco mezi půl a třičtvrtěhodinou.
- Mezitím nechte v kastrůlku rozpustit máslo. Přisypte do něj koření, cukr se špetkou soli a rozmíchejte na hustou voňavou omáčku.
- Vysušené mandle se slunečnicí přisypte k vločkám, přilijte máslo s kořením a důkladně promíchejte. Vypněte troubu, hotovou granolu nasypte na plech a dejte do chladnoucí trouby ještě trochu pospojovat chutě.
Bylinkový ocet
Ochucený ocet funguje jako přísada do salátových zálivek, omáček nebo marinád. Jemnější středomořská varianta s bazalkou pro dámy, ostřejší s chilli pro pány. Bylinky můžete použít čerstvé i sušené.
Suroviny (na 4 čtvrtlitrové lahvičky):
- 500 ml jablečného octa
- 500 ml červeného vinného octa
- 4 stroužky česneku
- 4 snítky bazalky
- 2 snítky tymiánu
- 2 chilli papričky
- 15 kuliček pepře
- 15 kuliček nového koření
Postup:
- Dvě velké zavařovací sklenice s uzávěrem propláchněte vroucí vodou a osušte.
- Bazalku operte a osušte, česnek nakrájejte na plátky, chilli papričky na menší kousky.
- Do jedné sklenice dejte snítky bazalky s plátky česneku a zalijte světlým jablečným octem.
- Do druhé dejte kousky papriček, kuličky pepře i nového a zalijte červeným vinným octem.
- Sklenice dobře uzavřete a nechte v chladu a temnu 14 dní odležet. Občas sklenice protřepejte.
- Hotové octy přefiltrujte přes přežehlené plátno do jiné nádoby. V případě potřeby opakujte, dokud není odstraněn všechen sediment.
- Nakonec přelijte do sterilizovaných dárkových lahviček.
Směs na skořicové sušenky
Dárek v podobě sklenice s připravenou směsí na bezlepkové sušenky. Stačí ji vysypat do mísy, přidat vejce s kokosovým olejem a může se péct. Sušenky jsou z pohankové mouky a vlašských ořechů, ochucené skořicí a hořkou čokoládou, s minimálním obsahem cukru.
Suroviny (1 dávka na přibližně 24 sušenek):
- 200 g pohankové mouky
- 100 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády
- 40 g kokosového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřicího prášku
- půl lžičky soli
Postup:
- V jedné misce smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé misce smíchejte oba druhy cukru.
- Připravte si sklenici s uzávěrem o obsahu 1 litr a vrstvěte do ní suroviny v následujícím pořadí: 1) směs mouky se skořicí, 2) nasekané ořechy, 3) směs cukrů, 4) kousky čokolády.
- K hotovému dárku připojte lístek s receptem, jak sušenky vyrobit:
Recept:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Obsah sklenice vysypte do mísy, přidejte 200 ml vody, 4 lžíce kokosového oleje, 1 vejce a promíchejte.
- Zpracujte pružné těsto a rozdělte na 24 kousků, ze kterých vytvarujete kuličky.
- Rovnoměrně je rozprostřete na plechy – nechte mezi nimi dostatečně velké mezery, kuličky se teplem zploští.
- Pečte 15-20 minut dozlatova.