Šípkové dobroty
Čeká nás slunečný víkend. Pokud vyrazíte do přírody, jistě si všimnete červených šípků zářících na šípkových keřích. Šípky ovšem nejsou jen krásnou dekorací do vázy, ale můžeme z nich vyrobit i zdravé dobroty, jejichž předností je kromě zajímavé chuti i vysoký obsah vitaminu C…
(Recepty jsou z knihy S. Procházkové Podzimní čarování, která vyšla před časem v meduňkové edici, zakoupíte ji – a kromě ní i řadu dalších velmi užitečných knih z edice Knihovnička Meduňky – přes náš e-shop www.obchodmedunka.cz)
Šípková marmeláda
Na marmeládu se hodí především šípky pevně a nepřemrzlé. Každý z nich rozpůlíme nožem a zbavíme ho semen a chloupků vypráním ve vlažné vodě. Pak je uvaříme do měkka v menším množství vody a následně prolisujeme přes síto a zvážíme. Na 1 kilogram protlaku potřebujeme 500 g ovocného cukru nebo medu. Vše svaříme v hustou marmeládu, kterou plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Marmeládu skladujeme v ledničce.
Šípková marmeláda II.
Na tento typ marmelády se zase hodí měkké přemrzlé plody. Šípky do hladka rozmixujeme a vzniklou směs přecedíme přes jemné sítko. Protlak je pak nutné zvážit, protože na 1 kilogram potřebujeme 500 g ovocného cukru či medu. Vše svaříme v hustou marmeládu, kterou plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Marmeládu skladujeme v ledničce.
Šípkový likér
Posilujícím nápojem, zvláště pro starší osoby je šípkový likér. Připravíme si jej tak, že 1 litr šípkových plodů a půl kilogramu cukru necháme ve 3 litrech žitné pálenky asi 10 dnů na teplém místě louhovat. Pak dobře přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Pijeme denně 1 štamprlku před hlavním jídlem.
Šípkový likér II.
Čerstvé, měkké šípky rozdrtíme, vložíme je do nádoby a zalijeme 30 procentním čistým alkoholem. Promícháme a necháme 4 týdny louhovat, nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a zbytek dobře vymačkáme. Plníme do lahví a uschováváme je v chladnu a temnu. Před každým použitím s lahví dobře zatřeseme, protože hustá složka sedá na dno. Likér užíváme 1 x denně po štamprlce.