Chutná vám čatní (chutney)?
I když je to trošku nezvyklý název, hodí se čatní ke spoustě pokrmů. Dochuťte si s ním maso, grilovanou zeleninu, sýry nebo si do něj namáčejte brambůrky. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Stále ještě je čas cuket, a tak můžete vyzkoušet třeba recept na cuketové čatní, který jsme vybrali z mnoha skvělých a nápaditých receptů z knihy Markéty Vopičkové Cipprové NEJLEPŠÍ JE DOMÁCÍ, s podtitulem výrobky pro zdraví, krásu a čistotu. Autorka Markéta knihu připravila pro edici Knihovnička Meduňky. www.knihovnickamedunky.cz
Cuketové čatní
Potřebujeme:
1 kg cukety, 100 g rozinek, 3 červené cibule, 3 cm zázvoru, 1 lžička rozemletého hřebíčku, 1/2 lžíce mletého kmínu, špetka pepře, 1/2 lžíce cukru, 2 stroužky česneku, 250 g třtinového cukru, 100 ml bílého vinného octa
Postup:
Dvě třetiny cukety nakrájejte na tenké plátky. Jednu třetinu nastrouhejte nahrubo a dejte do hrnce. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a cibuli, poté rozinky a najemno nastrouhaný zázvor. Přiveďte k varu a za občasného míchání přidejte ocet, sůl, cukr a koření. Vařte přibližně půl hodiny, dokud se cuketa nerozvaří. Cuketové čatní nalijte do sklenic, zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Můžete i sterilovat.