Inspirace z prosincové Meduňky: Jedlé dárky pro naše blízké
V aktuálním prosincovém čísle Meduňky, které si můžete zakoupit na stáncích PNS i v řadě obchodů (nebo si ho můžete číst na emedunka.cz v elektronické verzi) přináší také tipy na dárky, které můžete vyrobit vlastnoručně a z kvalitních surovin, a obdarovat jimi své blízké – třeba právě ty, kteří tvrdí, že „nic nechtějí a nepotřebují“… Zajímavá a zdravá dobrota totiž překvapí a potěší každého… Autorkou článku je klinická naturopatka Charlotte Matysková.
Pro své nejbližší můžete osobně vyrobit vánoční dárky ze zdravých surovin. Příprava je snadná a využijete při tom prázdné lahvičky, skleničky od jogurtů nebo sklenice od nakládaných okurek. Stačí je opatřit ručně malovanými etiketami a ozdobit krásnou stuhou.
Domácí perníkové koření
Směs silně aromatického koření do perníčků i do perníku na plech. Při pečení krásně provoní celý byt a zároveň má léčivé účinky. Zlepšuje náladu, prohřívá tělo, působí protizánětlivě a má příznivé účinky na trávení.
Suroviny (60 g koření):
- 4 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky anýzu
- 2 lžičky fenyklu
- 20 hřebíčků
- 40 kuliček nového koření
- 4 hvězdičky badyánu
- špetka mletého zázvoru
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- špetka mořské soli
Postup:
- Koření, které je celé (hřebíčky, nové koření a badyán), rozdrťte najemno v hmoždíři nebo umelte v mlýnku.
- Spolu s ostatním kořením vsypte do misky a dobře promíchané rozdělte do skleniček nebo sáčků.
Tip: Můžete přidat ještě půl lžičky dřeně vanilkového lusku.
Polomáčené jablečné kroužky s oříšky
Zdravý dezert v podobě sušených jablek s tmavou čokoládou a nasekanými lískovými ořechy. Sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, a proto účinně upravuje trávení. Můžete zvolit i další druhy, čokoláda se snoubí s jakýmkoliv ovocem. Jen si vždy vyberte ovoce bez přidaného cukru.
Suroviny:
- 12 sušených jablečných kroužků
- 80 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- 10 g lískových ořechů
Postup:
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Lískové ořechy nasekejte nožem nadrobno.
- Čokoládu nalámejte do teplovzdorné misky a přidejte k ní kokosový olej. Misku postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Hrnec by měl být tedy o trochu menší než miska.
- Pomalu zahřívejte, až se čokoláda i kokosový olej rozpustí a pak dobře promíchejte.
- Každý jablečný kroužek ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády, nechte mírně okapat a pak položte na připravený plech.
- Čokoládovou vrstvu jablečných kroužků posypte nasekanými oříšky.
- Nechte v chladu zatuhnout.
Tip: Čokoládu můžete namísto ořechů posypat sezamovými nebo chia semínky.
Další Charlottiny zajímavé recepty se dozvíte v článku v prosincovém čísle Meduňky…