Čtenářská sekce,  Meduňka

Inspirace pro zkušené i méně zkušené kuchtíky: bramborové guláše a masové guláše s bramborami

I když je letos říjnové počasí příjemné, podzim je tua možná přijde k chuti nějaké hutnější jídlo – co třeba taková klasika, jako guláš, ať už náš tradiční, nebo nějak „vylepšený“ – s nějakou méně obvyklou ingrediencí? Nakoukli jsme do Bramborové kuchařky od Marcely Šebestovéa ani jsme nevěděli, který recept vybrat dřív! Pokud rádi vaříte podle jednoduchých, ale zajímavých receptů a z tuzemských snadno dostupných surovin, je tato knížka přesně pro vás – autorka Marcela do ní zahrnula recepty známé i neobvyklé, na nejrůznější sladké i slané pokrmy, polévky, moučníky, pomazánky – z brambor se totiž dají připravovat vážně skvělé dobroty. Kniha vyšla v edici Knihovnička Meduňky.

Maďarský bramborový guláš
400 g brambor, 150 g kysaného zelí, 2 nožičky paprikové klobásy, 2 cibule, 1 červená paprika, malý rajský protlak, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté  papriky, 2 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl, olej
Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme mletými paprikami, přidáme rajský protlak, kostičky oloupaných brambor, osolíme, opepříme a vaříme. Když jsou brambory měkké, přidáme nakrájené zelí, půlkolečka klobásy a nudličky papriky. Krátce povaříme a nakonec vmícháme utřený česnek se solí. Podáváme s chlebem.

Bramborový guláš s mrkví
500 g brambor, 500 g mrkve, 500 g točeného salámu, 2 větší cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, 1 l zeleninového vývaru, sůl
Brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a kolečka. Vaříme v osolené vodě 10 minut. V hlubší pánvi osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme salám nakrájený na kolečka, opečeme, vmícháme rajský protlak, mouku rozmíchanou ve smetaně, zalijeme vývarem a povaříme. Vložíme vařené brambory s mrkví, opepříme a podle chuti osolíme.

Bramborový guláš s tofu a žampiony
300 g tofu, 400 g žampionů, 5 větších brambor, 2 cibule, 2 stroužky česneku, malý rajský protlak, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička kmínu, 100 ml kysané smetany, olej, sůl
Žampiony nakrájené na plátky, kostičky cibule a jemně nasekaný česnek podusíme na oleji. Zasypeme sladkou paprikou, kmínem, orestujeme a přidáme rajský protlak. Vložíme syrové, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme 15 minut. Sójový sýr tofu nakrájíme na kostičky, opatrně vmícháme a vaříme dalších 5 minut. Zalijeme smetanou a už jen prohřejeme.

Koupit Meduňku