Když nemáte ráno chuť na hemenex…Snídaně s chia semínky
Dnes je podle Lunárního kalendáře Kráné paní den jógínského půstu, ale pokud jste sitauci vyhodnotili tak, že na půst prostě nejste ten správný typ nebo to dnes „nějak není ono“, můžete zkusit odlehčenou snídani. Vyzkoušený tip je tu od naší autorky, lektorky hormonální jógy a metody přirozeného zlepšování zraku Yvony Švecové…
Chia semínka jsou zdravá, dodávají nám spoustu energie a báječně nás zasytí, o tom není pochyb. Dobrá zpráva je, že je můžeme vpašovat téměř do každého jídla, dokonce jimi i nahradit vejce. A začneme s tím hned po ránu, kdy nebývá času nazbyt, takže dva tipy na rychlou a zdravou snídani.
Poté, co jsme po probuzení vypili sklenici teplé vody s citronovou šťávou, si připravíme základ naší zdravé snídaně a zatím budeme přemýšlet, jak s ním později naložíme.
Základní snídaňová směs s chia semínky
Lžíci chia semínek, sušené ovoce (větší druhy nakrájíme) – dřišťál, rozinky, goji, sušené švestky, datle…, mandle (minimálně sedm kusů), oříšky smícháme a zalijeme horkou vodou. Necháme bobtnat a během ranní hygieny či ještě lépe ranního cvičení usilovně přemýšlíme, jestli máme chuť na kaši z ovesných vloček, nebo pojmeme snídani bezlepkově a zvolíme jogurt. Když už máme čisto a jasno, pak buď zalijeme jemně nadrcené ovesné vločky se špetkou soli vařící vodou, necháme je chviličku nabobtnat a pak smícháme se směsí, nebo vmícháme směs do bílého jogurtu se lžičkou lněného oleje. Sladíme medem či javorovým sirupem.
Tipy:
- diabetici i nediabetici si mohou přidat do kaše ½ čajové lžičky skořice, ta totiž snižuje hladinu glukózy v krvi,
- nejvhodnější a nejlevnější ovesné vločky na kaši jsem objevila v obchodech Lidl,
- pro ty z nás, kdo by za dobrou datlí šli světa kraj, doporučuji zastavit se v jednom z arabských obchůdků v Opletalově ulici, chlazené datle jsou totiž s těmi supermarketovými nesrovnatelné, hrozí ovšem, že je domů nedoneseteJ,
- páter Ferda doporučoval sníst denně sedm mandlí jako prevence proti rakovině,
- nechceme-li být závislí na kupovaném jogurtu, můžeme si snadno vyrobit jogurt vlastní – termosku naplníme teplým mlékem (37° C, ale to snadno odhadneme, kdo by se s tím měřil) do kterého přidáme lžíci živého jogurtu, zavřenou termoskou řádně zatřepeme a pak už necháme bakterie pilně pracovat, nazítří už máme náš vlastní jogurt,
- jogurtovou směs s chia semínky si můžeme připravit do zásoby, jen varuji, hrozně rychle mizí z ledničky. A zajímavé je, že nezáleží na vyrobeném množství… -:).