Bramborové grilování
Vypukla grilovací sezona a zvlášť o víkendech se ze zahrad nebo z teras linou vůně grilovaných dobrot. Grilovat můžeme maso, zeleninu, sýry, ryby, ale nezapomeňme ani na brambory. Nechte se inspirovat dvěma jednoduchými, ale zajímavými recepty z Bramborové kuchařky od Marcely Šebestové. Tato kniha patří do portfolia edice Knihovnička Meduňky a najdete v ní desítky známých, méně známých i neobvyklých receptů. Knihu koupíte na našem e-shopu (www.knihovnickamedunky.czr
Bramborové špízy
12 menších brambor, 150 g anglické slaniny, 1 červená, 1 zelená a 1 žlutá paprika, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce provensálského koření, 4 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, petrželová nať
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Semen zbavené papriky nakrájíme na čtverečky, oloupanou cibuli rozčtvrtíme a rozdělíme na plátky. Česnek utřeme se solí a potřeme plátky slaniny a v ní obalíme plátky brambor. Na kovové jehly napichujeme střídavě slaninové balíčky, cibuli a papriku. Pečeme na olejem vymazaném plechu 15 minut v předehřáté troubě. Zbytky paprik a cibule orestujeme na oleji, přidáme kečup, provensálské koření, pepř a sůl. Prohřejeme a podáváme k bramborovým špízům. Zdobíme sekanou petrželkou.
Špízy v alobalu
8 větších brambor, 300 g kuřecích prsou, 1 velká nožička pálivé klobásy, 100 g anglické slaniny, 2 větší cibule, 3 barevné papriky
Marináda: 2 lžíce grilovacího koření, 5 stroužků česneku, olivový olej, sůl
Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky, maso a zeleninu nakrájíme na kousky, slaninu a klobásu na plátky. Připravené suroviny napichujeme střídavě na grilovací jehly a potřeme je marinádou z utřeného česneku, oleje, koření a soli. Špízy zabalíme do alobalu a 20 minut pečeme buď v troubě, nebo na grilu, potom alobal otevřeme a špíz dopečeme. Podle potřeby potíráme marinádou. Podáváme s rajským salátem a s čerstvým chlebem.