A co si takhle… něco společně uvařit (a sníst)?
Podle předpovědi nás prý čeká částečně deštivý víkend, a to může být ten správný čas uvařit si něco dobrého a přizvat k vaření i děti. Inspirujte se v knize z naší edice, která nese příznačný název Babička vaří s vnoučaty víkendová menu (napsala ji Marcela Šebestová). Vybrali jsme část Menu prababičky Julinky, protože děti přece babiččiny lívanečky milují (a nejen děti) a bramborovou buchtu možná neznají, a tak je na čase tohle staročeské jídlo vyzkoušet…
Babiččiny lívanečky
300 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce cukru, ½ l mléka, polovina kostky droždí, olej, máslo, práškový cukr, mletá skořice
Do hrnku dáme vlažné mléko, cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek. Vlijeme do mísy s moukou, solí, vejci a vanilkovým cukrem. Dobře promícháme a na teplém místě necháme kynout asi 40 minut. Smažíme na lívanečníku vymazaném lehce olejem. Teplé lívanečky potřeme rozpuštěným máslem a z jedné strany obalíme v práškovém cukru promíchaném se skořicí.
Bramborová buchta dědy Jarouška
500 g polohrubé mouky, 300 g vařených brambor, 2 vejce, sůl, 1 lžíce sádla, 1½ kostičky droždí, ½ l mléka, 4 stroužky česneku, majoránka, 250 g vařeného uzeného masa, 1 lžička cukru
Z trošky vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce mouky a cukru připravíme kvásek. Brambory jemně nastrouháme, promícháme s moukou, mlékem, vejci, kváskem, utřeným česnekem, solí, majoránkou a uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Vykynuté těsto nalijeme do pekáče vymazaného sádlem. Necháme znovu vykynout. Vložíme do vyhřáté trouby, po 20 minutách potřeme povrch těsta sádlem a pečeme dalších 30 minut.
Sýrové věžičky myšky Toničky
50 g rostlinného másla, 100 g taveného sýra, 100 g nivy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička sladké papriky, olivy, krájený chléb
V misce utřeme máslo, tavený sýr, strouhanou nivu, smetanu a sladkou papriku. Z plátků chleba formičkou vykrájíme kolečka, vždy dvě spojíme pomazánkou a nahoru dáme kopeček pomazánky. Ozdobíme olivou.
Ovocný čaj
½ l ovocného čaje, 3 lžíce medu, šťáva z poloviny pomeranče, kompotované ovoce (třešně, jahody, kostičky broskve, dýně), plátky citronu, led
Do vychladlého čaje rozmícháme med, přidáme pomerančovou šťávu, ovoce a led. Plníme do pohárů a zdobíme plátkem citronu.