Obsah čísla 8/2023
Vítám vás, milí čtenáři u srpnové Meduňky,
která je plná opravdu zajímavého čtení. Pokud si ji vezmete k rybníku nebo večer do postele, přinese vám nejenom svěží pohled na různá témata, ale jistě i obohatí vaši cestu ke zdraví. Vás a celé vaší rodiny.
Při pročítání příspěvků našich autorů, jsem si vzpomněla na moji babičku a tatínka. Když jsem byla u babičky, tak mi každý den dala jablko a musela jsem ho sníst. Říkala: „Každý den jedno jablko sníš, dobré zdraví zříš.” Tak tomu bylo u babičky.
S tatínkem mám spojené jablko s pachutí plísně a hnědých skvrn na povrchu.
Každé odpoledne jsme se sestrou dostávaly na svačinu nakrájená, spíše vykrájená jablka.
Tatínek přišel z práce, zkontroloval, co jsme dělaly, jestli jsme nezlobily, pak začal krájet a vykrajovat jablka, pro která zašel do sklepa. Vybíral ta nahnilá a potlučená, aby ta ostatní od nich nechytila plíseň. Plnou misku potom postavil na stůl a se slovy: „Jezte, jsou zdravá,” jsme je musely sníst. „Přece je nevyhodíme.”
A tak jsme jedly každý den lodičky z nakrájených – vykrájených jablek s příchutí plesnivého sklepa a nahnilých jablek.
Bylo to na jaře, jablka byla scvrklá a hnusná, malinko i tekla, když jsme se spolu se sestrou pozvracely. „To je z těch tvých jablek”, řekla maminka tatínkovi a čichla k misce. „Teda, táto!” a jablka letěla do koše. Celá miska těch vykrájených nahnilých a scvrklých jablek. „Proč je vyhazuješ, vždyť jim nic není. Sníst se musí.”
Příští odpoledne vítala tatínka na stole mísa vykrájených jablek.
Trvalo to jen jednu zimu a jaro. Od té doby jsme si od babičky brali jen tolik jablek, co jsme do příští návštěvy mohli sníst.
Jablka od babičky a dědy voněla, chroupala a byla – no prostě jablka od babičky. A jen pro informaci, tatínek nikdy jablka nejedl. Zdravé jsme měly být jen my, maminka a já se sestrou.
Naše domácí superpotraviny jsou na dosah ruky, jen ji natáhnout.
Nemohu si vybrat, který příspěvek bych vám doporučila, ale články našich autorek prof. Strunecké a dr. Elekové přinášejí vždy mnoho nového. Bylinář Martin Kolár přichází se svojí bylinkou měsíce – měsíčkem lékařským, můžeme si trénovat intuici s dr. Sičovou, je toho tolik, co bych vám chtěla doporučit… celou Meduňku!
Užívejte klidu, mějte se rádi a krásné léto!
Květa Vtípilová
Z obsahu
Na návštěvě u Ivanky Adamcové 6
Mgr. Věra Keilová
TÉMA: České superpotraviny
Superpotraviny v naší kuchyni 10
Bc. Martin Kolár
Dva poklady –
jablko a jablečný ocet 12
Mgr. Věra Keilová
Superpotraviny z mezí a luk 15
RNDr. Jana Vlková
Zázračné plody léčivých rostlin 17
Charlotte Matysková
Super kopřiva 19
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.
Lesklá, trpká, hořká 21
Václav Větvička
Phaya – Volání vody aneb
Návrat stařešinů po 16 letech 22
Michal Kubasa
Trénování intuice o letní dovolené 24
MUDr. Monika Sičová
Jak vychovat odolné dítě 26
Lída Charvátová
Píseň mého srdce 28
Ing. Jiří Mazánek
Stavitelé pyramid a Měsíce 30
Jan Hnilica
Vnitřnosti –
tradiční superpotraviny 32
MUDr. Ludmila Eleková
Okénko do neznámých dějů (5) 35
Zuzana Šťastná
Když se dostaví krize 38
Mgr. Petra Suchá
Histidin – semafor zdraví 40
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.
Bylinka měsíce srpna:
měsíček lékařský 42
Bc. Martin Kolár
Zaujalo nás:
Knihkupectví Hledající 43
Nejlepší je domácí: srpen 44
Ing. Markéta R. Vopičková, Ph.D.
Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav