Jak vyživovat a podpořit své oči?
Existuje vztah mezi tím, co jíme a stavem našich očí? Ve hře je samozřejmě více faktorů, ale strava rozhodně roli hraje. Vstupujeme do temnější poloviny roku a to naše oči klade nemalé nároky – méně denního světla, a o to více světla umělého, a podzimní večery navíc mnohdy trávíme u obrazovek a displejů…Buďme ke svým očím laskaví… Inspirujte se v článku, který před časem pro Meduňku napsala naturopatka Katka Boesenberg.
Ke zdraví očí je třeba přistupovat stejně jako k jakémukoli jinému zdravotnímu problému – důležitý je komplexní přístup! Nelze očekávat, že spolkneme pilulku a budeme lépe vidět. O oči je třeba důsledně pečovat a velmi důležitou součástí takové péče je výživa.
Ovoce, zelenina, tuky i inzulín
Oči bychom měli dobře vyživovat. Základem je dostatek ovoce a zeleniny, pro zdravý zrak potřebujeme dostatek vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a antioxidantů. Základní skupinu živin pro zdraví očí tvoří thiamin (B1), riboflavin (B2), vitaminy C, E, D3, betakaroten a vitamin A, nenasycené mastné kyseliny, zinek, selen a antioxidanty lutein, zeaxanthin a zelený čaj.
S výjimkou zeleného čaje, nenasycených mastných kyselin a vitaminu D3, je nejlepším zdrojem těchto látek právě ovoce a zelenina. Nejbohatšími zdroji jsou kapusta, brokolice, bobulovité ovoce jako jsou borůvky, ostružiny, maliny, dále pak kiwi, pomeranče (i červené), mango, papriky (hlavně žluté, červené a oranžové), zelená listová zelenina, sušené meruňky, rajčata a mrkev.
Nenasycené mastné kyseliny, tzv. zdravé tuky, získáme z čerstvých ořechů, semínek, ryb a krilla. Krill je mořský korýš obsahující ideální kombinaci zdravých tuků a antioxidantu astaxanthinu, vhodného mj. pro zdraví očí. Vitamin D3 se vyskytuje převážně v mase mastných ryb jako jsou makrely, losos nebo tuňák a v malém množství také ve vaječném žloutku. Vajíčka a mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefíry či sýry (nejen kravské, ale i kozí a ovčí), nám také poskytnou některé nutrienty. Zde však opatrně. Mléčné výrobky i vejce obsahují saturované (nasycené) mastné kyseliny, které jsou při nadměrné konzumaci pro organismus zatěžující. Saturované tuky v organismu uvolňují volné radikály, které vytvářejí zánět a poškozují sítnici.
Dalším typem velmi nevhodných tuků, které jsou v potravinách relativně dobře skryté, jsou tzv. trans tuky. Potravinářský průmysl je používá ke zvýraznění chuti a textury potravin. Trans tuky přímo ovlivňují (a to negativně) metabolismus tuků a jejich nadměrná konzumace přispívá k makulární degeneraci a zvýšenému „špatnému“ cholesterolu, což zvyšuje mj. riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Trans tuky najdeme ve většině průmyslově zpracovaných potravin, jako je pečivo, sušenky, koblihy, koláče, margaríny, dále pak ve ztužených tucích na pečení, smažených potravinách, hranolkách, řízcích.
V neposlední řadě tu máme inzulin a potraviny, které nepřiměřeně a rychle zvyšují jeho hodnotu. Už asi tušíte, že se jedná o sladké a bílou mouku. Konzumace těchto potravin vytváří v organismu reakci, při které je inzulín mobilizován a rychle uvolněn do krevního oběhu, aby v něm „neutralizoval“ nadměrnou dávku volného cukru. Vysoké hodnoty inzulínu však zároveň ovlivňují krevní tlak. Zvýšený krevní tlak znamená zvýšený nápor i na drobné kapiláry a na sítnici oka, což může mít za následek zhoršení zraku.
Při pravidelné konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru dochází postupem času k inzulínové rezistenci. Ta je velmi častá u pacientů s diabetem, vysokým krevním tlakem, metabolickým syndromem či nadváhou. U těchto jedinců dochází často ke zhoršení zraku nejen z důvodu vysokého krevního tlaku, ale zároveň kvůli nedostatečnému vyživení koncových částí organismu.
Doplňky-nebo kapusta!
Doplňků podporujících zdraví zraku je spousta. Hledejte ty, které obsahují výše vypsané vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Nemusí obsahovat všechny, ale určitě by měly obsahovat minimálně antioxidanty lutein nebo zeaxanthin. Tyto dva antioxidanty jsou pro zdraví očí stěžejní.
Pokud na doplňky moc nejste, zařaďte pravidelně do svého jídelníčku kapustu a šálek kvalitního zeleného čaje. 100g kapusty totiž obsahuje cca 30 mg luteinu (což je více, než naleznete v běžně dostupných doplňcích) a dále pak všechny výše vypsané nutrienty kromě vitaminu D3. Kapusta je prostě ideálním řešením!
Sport pro oči
Je všeobecně známo, že pravidelný pohyb je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak si regulovat hodnoty inzulínu v krvi, udržovat správnou váhu a nízký krevní tlak. Nezapomeňte však ani na pravidelný sport pro vaše oči. Nenásilné pohyby očima do stran, po úhlopříčkách, kroužení očima a zaostřovací cvičení, opisování písmen A a K před sebou do prostoru jsou vynikajícími a jednoduchými cviky, kterými si zrak můžeme i zlepšit. Na unavené oči pravidelně aplikujte studené obklady. Pokud nemáte po ruce nic jiného, můžete použít dvě polévkové lžíce, které dáte na 5 minut do ledničky a pak přiložíte na oči, prohloubenou částí nahoru, tak, aby se lžíce oka nedotýkala.
V létě nezapomeňte chránit oči před sluncem kvalitními brýlemi s UV ochranou a pravidelně se hydratujte. Snažte se nepít najednou velké množství vody, může to nárazově zvýšit objem krve a následně krevní tlak, což oči zatíží. Lepší je pít pravidelně po menších dávkách.
V létě nezapomeňte chránit oči před sluncem kvalitními brýlemi s UV ochranou a pravidelně se hydratujte. Snažte se nepít najednou velké množství vody, může to nárazově zvýšit objem krve a následně krevní tlak, což oči zatíží. Lepší je pít pravidelně po menších dávkách.
Zdraví očí je ovlivněno i naším okolím. Pokud v práci denně sedíme před počítačem a oči jednostranně namáháme, ke zhoršení zraku dříve či později dojde. Prevence je i v tomto případě nejlepší lékař. Jezte pestrou, zdravou stravu, zařaďte si do jídelníčku potraviny s obsahem živin, které očím prospívají, a nezapomeňte na pravidelné cvičení zmíněných očních cviků.
Zrak je naším velmi důležitým smyslem, pečujme o něj, aby nám dobře sloužil co nejdéle…
Věděli jste, že:
- náhlé dvojité vidění, ztráta vidění či špatné vidění bývá optickým varováním akutní mrtvice
- zamlžené vidění u diabetiků může značit diabetickou retinopatii, častý problém způsobený nedostatečností oběhového systému, který nedokáže vyživit oční sítnici
- ječné zrno, které je v oku déle než 3 měsíce, ukazuje na oslabenou imunitu a v některých případech může být vzácným druhem karcinomu mazových žláz
- žluté bělmo bývá příznakem žloutenky, nevyzrálé jaterní funkce u novorozenců, u dospělých znakem jaterních problémů nebo problémů se žlučníkem a žlučovými cestami
- vyboulené oči jsou častým znakem hypertyreózy neboli nadměrné funkce štítné žlázy
- řídnoucí obočí může znamenat oslabený metabolismus, je častým příznakem hypotyreózy neboli nedostatečné funkce štítné žlázy
- iridologie je několik set let stará diagnostika, která dle znaků z duhovky dokáže ukázat na nevyváženosti v organismu, např. na oslabenou funkci zažívacího traktu či lymfatického systému, zánět, zakyselení, stres apod.