Bramborový salát 6x jinak
Recept na vánoční bramborový salát bývá většinou takřka „rodinným stříbrem“, ale těm, kdo mají chuť zkusit nějakou inovaci, nabízíme recepty z Bramborové kuchařky Marcely Šebestové. Ať si vyberete jakýkoli salát, přejeme, aby se povedl a aby všem chutnal!
Slovenský bramborový salát
400 g kysaného zelí, 4 velké brambory, 2 větší mrkve, 2 červené cibule, 400 g měkkého salámu, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hrášku, 100 g majonézy, 100 g tatarské omáčky, pepř, sůl
Brambory a mrkve uvaříme, zelí propláchneme vodou, aby nebylo příliš kyselé. Cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, salám na tenké nudličky, přidáme drobně překrájené zelí, hrášek a vychladlé a oloupané brambory a mrkev, které protlačíme kráječem. Zalijeme tatarskou omáčkou a majonézou, opepříme, zlehka promícháme a podle potřeby osolíme. Salát necháme několik hodin odležet v chladničce.
Bramborový salát se zeleninou
1 kg brambor, půlka salátové okurky, 2 rajčata, půlka hlávkového salátu, 125 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, pepř, sůl
Omyté brambory uvaříme do měkka, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Do teplého zeleninového vývaru vmícháme ocet, olej, cukr, hořčici a sůl. Promícháme a přelijeme brambory. Necháme 15 minut proležet. Oloupanou okurku a rajčata nakrájíme na kostičky, opraný salát na tenké proužky, obojí vmícháme do brambor a dochutíme pepřem a solí.
Bramborový salát se slanečkem
300 g vařených brambor, 200 g slanečkových řezů, 1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, 2 jablka, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce hořčice, citronová šťáva, pepř, sůl
Na drobné kostičky nakrájíme slanečky, cibuli, okurky, vařené brambory a oloupaná jablka. Přidáme majonézu, hořčici, citronovou šťávu, pepř a sůl. Dobře promícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme na listech hlávkového salátu nebo můžeme použít na chlebíčky z veky.
Bramborový salát s bílými fazolemi
750 g brambor, 150 g bílých fazolí, 150 g šunkového salámu, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 jablka, 100 g vařené kořenové zeleniny, 2 vařená vejce, 250 g majonézy, pepř, sůl
Vařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Předem namočené fazole uvaříme do měkka, scedíme a necháme okapat. Salám a zeleninu nakrájíme na kostičky, smícháme s bramborami a fazolemi. Osolíme, opepříme a přelijeme majonézou, opatrně promícháme a necháme uležet. Podáváme k řízkům nebo karbanátkům.
Bramborový salát s tofu
700 g vařených malých brambor, 150 g tofu-chilli, svazek jarní cibulky, 3 sterilované okurky, 1 naložená kapie
Zálivka: 0,5 dl vody, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worcesteru, pepř, sůl
Oloupané brambory překrájíme na čtvrtky, smícháme s kostičkami tofu, drobně nakrájenou cibulí, okurkou a kapií. Všechny suroviny na zálivku promícháme a nalijeme na salát. Opatrně spojíme a necháme v chladu 2 hodiny proležet.
Bramborový salát s olivami
800 g brambor, 1 tenký pór, 3 lžíce oliv bez pecek, 3 kyselé okurky, 2 dl zeleninového vývaru, 3 lžíce bílého vinného octa, 6 lžic oleje, 1 lžíce hořčice, cukr podle chuti, pepř, sůl, petrželová nať
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme vystydnout, oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Očištěný pór a okurky nakrájíme na kolečka a olivy překrájíme. Vše smícháme, zalijeme vývarem s bílým octem a olejem, vyšlehaným s hořčicí, pepřem, solí a cukrem. Lehce promícháme a nakonec posypeme sekanou zelenou petrželkou. Salát necháme několik hodin v chladu proležet.