Recept na víkend: Skvělá studená česnečka!
Podle předpovědi počasí nás tento víkend čeká teplé počasí, a tak by se mohl hodit recept na studenou polévku, která nás trochu zchladí. Navíc je v ní česnek (množství dodejte podle své chuti), a to je důležité přírodní antibiotikum – takže vlastně spojíme příjemné s užitečným…
Potřebujeme: 2 celé paličky česneku, menší cibuli, 2 brambory, trochu olivového oleje, kuřecí vývar, aromatické koření (pažitka, tymián…), asi ½ šálku smetany, sůl, pepř
Postup: Česnek oloupáme, cibuli nakrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na menší kostky. Cibuli osmahneme na lžíci olivového oleje, jakmile zesklovatí, přidáme česnek (celé stroužky) a pomalu dusíme, až stroužky česneku změknou. (Dušením česnek ztratí svoji typickou štiplavou chuť a báječně voní). Brambory uvaříme zvlášť (ideálně v páře) a přidáme je ke směsi česneku a cibule, zalijeme šálkem kuřecího vývaru, přivedeme k varu a necháme pomalu provařit na malém plameni asi 20 minut. Odstavíme a polévku rozmixujeme, poté přidáme další 4 šálky kuřecího vývaru a lžíci nasekaného koření. (Pokud vaříte v imporvizovaných podmínkách, třeba na chatě, a nemáte k dispozici mixér, česnek a cibuli nakrájejte před dušením nadrobno a uvařené brambory propasírujte sítem).
Hotovou polévku osolíme a opepříme podle chuti a nakonec do ní zašleháme smetanu. Necháme vychladit, před podáváním ozdobíme kořením. Dobrou chuť!