Recept na víkend: Jáhly s grilovanou zeleninou
Červencový díl seriálu Abeceda zdravých potravin věnovala autorka Iveta Kulhánková jáhlám.
Vyzkoušejte jeden z jejích zdravých a zajímavých receptů…
Množství uvádím orientačně, záleží na vašem hladu, chutích a preferencích
Suroviny: 1 menší hrnek jáhel, špetka soli, cuketa, lilek, paprika, červená cibule, mrkev, žampiony (nebo jakákoli jiná zelenina), olivový olej, provensálské koření
Lilek omyjeme, nakrájíme na kolečka, která posypeme solí a necháme odležet zhruba 10 minut. Mezitím zbylou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy, dáme do mísy, kam přidáme cca 1-2 lžíce olivového oleje, 1 čajovou lžičku provensálského koření, případně trošku soli a vše promícháme. Můžeme zase nechat chvilku nasáknout. Jáhly spaříme horkou vodou a připravíme podle návodu na obalu. Rozehřejeme gril. Já nedám dopustit na náš kontaktní, ale lze použít i plynový, gril v troubě, případně grilovací nebo normální pánvičku. Z lilku osušíme kapky tekutiny a spolu se zeleninou dáme na gril. Pečeme, dokud není zelenina měkká, pak smícháme s hotovými jáhlami a můžeme podávat. Pro komplexnější pokrm můžete přidat na grilu opečené drůbeží maso nebo třeba cizrnu. Podávat můžete teplé i studené. Dobrou chuť!