Recept na víkend: Halušky s petrželkou
Petrželka je bylinka dostupná v obchodech i v tomto zimním čase, možná ji dokonce máte i na zahrádce, kde na záhonku vytrvale vzdoruje zimnímu podnebí. Petrželka je zkrátka skvělá a můžeme ji použít různými způsoby, třeba na právě přípravku halušek…
Recept je od Simony Procházkové z knihy Děti a bylinky (vyšlo v edici Knihovnicka Meduňky, knížka je k dostání na www.knihovnickamedunky.cz)
Halušky s petrželkou
Potřebujeme: 50 g petrželky, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 1 lžičku mořské soli, pepř, 100 ml vody, 50 g másla
Postup: Petrželku na jemno nakrájíme a smícháme ji s moukou, vejci, solí, pepřem, vodou a zpracujeme hladké těsto. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a těsto do ní po částech protlačujeme přes cedník s velkými otvory.
Vaříme, dokud halušky nevyplavou na povrch. Pak je scedíme, přelijeme studenou vodou, necháme okapat a nakonec pomastíme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!