Jarní pomazánky
Jaro je doslova za dveřmi a nadcházejícímu jarnímu času můžeme přizpůsobit i jídelníček – také máte najdneou větší chuť na čerstvé, lehčí a svěží pokrmy? Vyzkoušejte třeba některou z těchto svěžích pomazánek… Mimochodem, dnes slaví svátek Josef am ožná přijdou nějací hosté s gratulací – tak by se dobré a lehké pomazánky mohly hodit, na celozrnné tousty či opečený chléb jsou jsou výborné, můžeme je jíst i jako dip k zeleninovým tyčinkám, např. z mrkve…
Recepty jsou od Simony Procházkové (z knihy Buďme zdraví na jaře i v létě, která před časem vyšla v naší meduňkové edici)
Celerová pomazánka
1 celer * 3 lžíce zakysané smetany * 1 cibulka * 2 natvrdo uvařená vejce * mořská sůl * řeřicha, lístky mladé kopřivy, pažitka
Postup: Celer očistíme, uvaříme a najemno nastrouháme. Cibulku a zelené bylinky nadrobno nakrájíme a postupně přimícháme k celeru. Podle chuti osolíme a můžeme podávat.
Mrkvová pomazánka
3 větší mrkve * 2 mladé cibulky * 1 rajče * 4 lžíce zakysané smetany * 2 natvrdo uvařená vejce * mořská sůl * petrželka, lístky mladé kopřivy, řeřicha a pažitka
Postup: Mrkev dobře očistíme a najemno nastrouháme, přidáme nakrájená vejce, nadrobno nakrájenou cibulku a zelené koření. Vše smícháme se zakysanou smetanou a dle chuti odolíme.
Tvarohová pomazánka s pórkem
250 g měkkého tvarohu nebo tofu * 4 lžíce zakysané smetany * 100 g nasekaného pórku * 2 natvrdo uvařená vejce * mořská sůl * lístky mladé kopřivy, řeřicha a pažitka
Postup: Tvaroh nebo tofu, zakysanou smetanu, nakrájená vejce a nasekané zelené bylinky dobře promícháme, až vznikne velmi chutná pomazánka.