Připravte si velikonoční menu – pro radost dětí i babiček…
O volných velikonočních dnech si můžeme užít čas strávený s našimi blízkými. Co takhle vytvořit společně nějaké ty velikonoční dobroty – nebo dokonce celé pestré velikonoční menu – třeba ve „věkově smíšeném týmu“ babiček (dědečků) a vnoučat? Inspirujte se v knize Marcely Šebestové s názvem Babička vaří s vnoučaty víkendová menu. Knihu vydala před časem edice Knihovnička Meduňky a získáte ji na www.obchodmedunka.cz
A proč autorka, paní Marcela Šebestová, vůbec takovou knihu napsala?
„Pro radost a s obdivem k našim babičkám jsme připravili knížku jejich receptů. I babičky, které nerady vaří, se pro svá vnoučata snaží, což si také zaslouží ocenění, a tak chválíme jejich snahu a úsilí tu nechuť k vaření překonat. V naší kuchařce ovšem vaří též vnoučata pro své babičky a dědy.
Všichni rádi sedíme u prostřených stolů s dobrotami, protože posezení u dobrého jídla nás navzájem sbližuje. Pokud něco nevyjde podle vašich představ, berte to s humorem, a nezapomeňte, že nože mají ostrá ostří a rozpálené trouby a plotýnky pálí. Tak ať se vám při vaření a sbližování daří! Za pokus to rozhodně stojí!“
Tak přejeme příjemné vaření a dobrou chuť!
Velikonoční menu
Snídaně: Jidášky s medem, kakao
Oběd: Jarní bylinková polévka
Velikonoční kuřecí řízky, bramborová kaše
Ořechová zvířátka
Večeře: Babiččina velikonoční nádivka
… a jako bonus můžeme vyzkoušet ještě vejce slepičky Pepičky a salát kohoutk a Josífka…
Jidášky
400 g polohrubé mouky, 150 ml vlažného mléka, 150 g másla, 3 žloutky, 70 g cukru, 30 g droždí, špetka soli, nastrouhaná citronová kůra, vejce na potření
Z mléka, cukru, mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny, postupně vmícháme mouku, kůru, sůl a kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho vykynout. Na vále vytvoříme váleček, nakrájíme ho na stejné kousky, z nich vyválíme rukou na malík tlusté válečky a stáčíme je do spirálky nebo do oválku. Necháme na plechu vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do zlatova. Podáváme s máslem a medem.
Jarní bylinková polévka
1 l vývaru z masoxu, 50 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, ⅛ l sladké smetany, 1 žloutek, zelená petrželka, pažitka, lístečky mladých kopřiv a pampelišky, 1 rohlík, máslo na osmažení
V hrnci uděláme světlou jíšku z mouky a másla, zalijeme studeným vývarem, dobře promícháme a vaříme 20 minut. Polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, ale již nevaříme. Jemně nasekáme zelené bylinky a vložíme je do hotové polévky. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, osmažíme je na másle a rozdělíme do talířů.
Velikonoční kuřecí řízky
4 kuřecí řízky, 300 g bílého jogurtu, 2 utřené stroužky česneku, 2 vejce, 3 lžíce solamylu, sůl, strouhanka, olej
V míse rozšleháme jogurt, solamyl, vejce, utřený česnek a sůl. Naklepané řízky naložíme do marinády a necháme v chladu rozležet do druhého dne. Řízky obalíme ve strouhance a usmažíme do zlatova na oleji. Podáváme s bramborovou kaší.
Ořechová zvířátka
250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g práškového cukru, 380 g hladké mouky, 100 g strouhaných lískových oříšků, 1 vejce, skořice, 2 lžíce kakaa, mletý hřebíček
Na vál prosejeme mouku, cukr, kakao, přidáme změklé máslo, mleté ořechy, vejce, skořici a hřebíček. Vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odpočinout. Vtlačujeme do kovových formiček ve tvaru zvířátek vysypaných hladkou moukou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé vyklopíme a obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru. Necháme v chladu odležet.
Babiččina velikonoční nádivka
400 g libového vepřového plecka, 400 g vařené šunky, hrst mladých kopřiv, petrželová nať, 7 vajec, 7 žemlí, 5 stroužků česneku, sůl, ⅛ l mléka
Maso každé zvlášť uvaříme v osolené vodě do měkka. Vychladlé nakrájíme na kostičky. Nakrájené žemle zvlhčíme vývarem z vepřového masa, promícháme s nasekanými bylinkami, masem, utřeným česnekem, osolíme a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Necháme chvíli odpočinout. Pekáč vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, směs do něj urovnáme a zvolna pečeme do červena. Nádivku podáváme teplou nebo i studenou.
Vejce slepičky Pepičky
3 vařená vejce, 50 g másla, 2 roztíratelné sýry, 1 lžička hořčice, 100 g šunky, sůl
Uvařená vejce oloupeme, rozpůlíme, žloutky utřeme s máslem, sýrem a hořčicí. Podle chuti osolíme a vmícháme jemně nasekanou šunku. Mističky z bílků naplníme pomazánkou a podáváme na listu hlávkového salátu.
Salát kohoutka Josífka
100 g tvrdého sýra, 100 g šunkového salámu, 2 vařená vejce, svazek ředkviček, 1 malá cibule, 1 lžička hořčice, 2 lžíce oleje, sůl
Sýr, salám a oloupaná vejce nakrájíme, smícháme s kolečky ředkviček, nasekanou cibulí a zalijeme olejem rozmíchaným s hořčicí. Podle potřeby osolíme.
Máma peče jidášky, snídáme je s medem,
napleteme pomlázky, na koledu jedem.