Recept na víkend: Džem z červené cibule
Cibuli opravdu není třeba představovat – v kuchyni je základem většiny receptů, prim hraje v pokrmech jako je cibulačka, cibulový koláč nebo cibulové kroužky. Méně známý je výborný cibulový džem nebo cibulové čatní, které zpestří chuť masa, sýrů a podobně. Vyzkoušejte osvědčený recept od naší spolupracovnice, naturopatky Ivety Kulhánkové, červená cibule je k dostání v každém supermarketu a příprava vůbec není složitá…
Džem z červené cibule
Potřebujeme: 1/2 kg červené cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky, případně nasekané v sekáčku
1 lžíci olivového oleje (vhodného k tepelné úpravě)
3 lžíce balsamikového octa
1 lžíci třtinového cukru
Postup: V hlubší pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Promíchejte a duste zaklopené zhruba 10 minut. Poté vmíchejte balsamikový ocet a třtinový cukr a na mírném stupni za občasného míchání vařte do změknutí. Nechte vychladnout a podávejte, například k různým sýrům, masu, dušené růžičkové kapustě atd. Dobrou chuť!