Tři recepty na víkend – na jednoduché, chutné a skvělé dobroty…
Prázdniny jsou v polovině (měsíc je ještě před námi, což je dobrá zpráva), a tak si na oslavu můžeme o víkendu připravit třeba skvělou letní polévku, zeleninový špíz z čerstvé zeleniny a k tomu oblíbené pečené brambory – vše podle „mezigenerační“ kuchařky Marcely Šebestové Babička vaří s vnoučaty víkendová menu...(Kniha vyšla v meduňkové edici – www.knihovnickamedunky.cz) Ať se vám dobroty povedou!
Letní okurková polévka
1 kg salátových okurek, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl, sekaný zelený kopr, 1 mladý pórek, citronová šťáva, 2 bílé jogurty
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemné nudličky do mísy, přidáme na kolečka nakrájený pórek a se solí utřený česnek. V bílém jogurtu rozmícháme olej, sůl a citronovou šťávu. Promícháme se zeleninou, posypeme sekaným koprem a podáváme vychlazené.
Zeleninový špíz s dipem
1 mladá cuketa, 100 g cherry rajčat, 1 mrkev, 1 žlutá paprika, 3 mladé cibulky, sůl, 2 lžičky grilovacího koření, šalvěj, tymián
Dip: 1 mladá cibulka s natí, 1 stroužek česneku, 1 bílý jogurt, 3 lžíce olivového oleje, sůl
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky a střídavě napichujeme na kovové jehly. Osolíme je a proložíme čerstvými bylinkami. Posypeme grilovacím kořením a necháme v ledničce uležet. Špízy opékáme 5 minut na grilu ze všech stran. Podáváme s jogurtovým dipem.
Dip: Cibulku jemně nasekáme, česnek prolisujeme, promícháme s jogurtem a olejem. Podle chuti osolíme.
Plněné brambory v alobalu
8 velkých brambor, 2 žloutky, 100 g tvarohu, 100 g šunky, 100 g strouhaného sýra, 50 ml smetany, sekaná pažitka, sůl, máslo na vymazání alobalu
Brambory se slupkou omyjeme a v předehřáté troubě pečeme do měkka. Rozřízneme je na poloviny, vydlabeme vnitřky a smícháme je s měkkým tvarohem, žloutky, sýrem, jemně nasekanou šunkou, smetanou, pažitkou a solí. Vydlabané brambory uvnitř osolíme a plníme směsí. Přikryjeme vršky a každou bramboru zabalíme zvlášť do máslem vymazaných kousků alobalu. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.