Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Dva ještě letní recepty…

I když se prázdniny už nachýlily ke svému konci, léto stále trvá – a tak si můžeme uvařit lehkou letní okurkovou polévku a pokud rádi grilujete, tak doporučujeme skvělý zeleninový špíz s dipem – zelenina přece k letnímu času patří! A kdyby vás ty recepty zaujaly, tak vězte, že jsou z knihy Marcely Šebestové Babička vaří s vnoučaty víkendová menu – a že v této sympatické knížce, kterou před časem vydala naše meduňková edice, najdete takových receptů mnohem víc… www.knihovnickamedunky.cz

Letní okurková polévka
1 kg salátových okurek, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl, sekaný zelený kopr, 1 mladý pórek, citronová šťáva, 2 bílé jogurty
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemné nudličky do mísy, přidáme na kolečka nakrájený pórek a se solí utřený česnek. V bílém jogurtu rozmícháme olej, sůl a citronovou šťávu. Promícháme se zeleninou, posypeme sekaným koprem a podáváme vychlazené.

Zeleninový špíz s dipem
1 mladá cuketa, 100 g cherry rajčat, 1 mrkev, 1 žlutá paprika, 3 mladé cibulky, sůl, 2 lžičky grilovacího koření, šalvěj, tymián
Dip: 1 mladá cibulka s natí, 1 stroužek česneku, 1 bílý jogurt, 3 lžíce olivového oleje, sůl
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky a střídavě napichujeme na kovové jehly. Osolíme je a proložíme čerstvými bylinkami. Posypeme grilovacím kořením a necháme v ledničce uležet. Špízy opékáme 5 minut na grilu ze všech stran. Podáváme s jogurtovým dipem.
Cibulku jemně nasekáme, česnek prolisujeme, promícháme s jogurtem a olejem. Podle chuti osolíme.

Koupit Meduňku