Recept na víkend: Pažitkové máslo a pažitkové pesto
Pokud vám na zahrádce nebo v květináči za oknem roste střapatá a voňavá pažitka, bylo by škoda nevyužít její výbornou chuť. Snadno si připravíte výborné pažitkové máslo, které je moc dobré na různé krekry, suchárky nebo topinky, a také pažitkové pesto, které zase chuťově obohatí např. těstoviny, případně se hodí i při víkendovém grilování…Recepty jsou z knihy Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření.
Na pažitkové máslo potřebujeme:
Svazek pažitky, mořskou sůl, 150 g másla
Postup: Pažitku nasekáme najemno, smícháme se změklým máslem a solí. Tuto směs mažeme na chléb či jiné pečivo. Můžeme ho používat i jako přílohu k různým sucharům a krekrům.
Pažitkové pesto
Potřebujeme: 55 g pažitky, 1 stroužek česneku, 1 lžíci vlašských oříšků, 25 g strouhaného parmazánu, mořskou sůl, 6 lžic kvalitního panenského olivového oleje
Postup: Pažitku, česnek, olej, sůl a oříšky pečlivě rozmixujeme. Pak přidáme strouhaný sýr a pořádně promícháme. Hotové pesto naplníme do menší sklenice a pečlivě ho uzavřeme. Skladujeme v lednici. Pesto je úžasné k ochucení polévek, těstovin, salátů, pomazánek nebo jen tak k pečivu.