Praktické tipy: Znáte mangold?
Možná ne, nebo jen z doslechu – a určitě je to škoda…Inspirujte se při objevení této zajímavé zeleniny! Právě teď si ho můžete zasít, a budete mít sklizeň ještě před zimou! Článek připravila Simona Procházková.
Mangold je druh listové zeleniny příbuzný špenátu a červené řepě a rozhodně by neměl chybět na žádné zahrádce, spíži ani kuchyni. Pestrobarevné listy jsou chuťově výborně, výživné a velmi léčivé.
Kde můžeme získat semínka této listové zeleniny?
Kvalitní semínka mangoldu si můžeme zakoupit od bio pěstitelů zeleniny (nespočet jich najdeme na internetu – permasemínka).
Jak si můžeme vypěstovat vlastní rostliny?
Mangold je velmi dekorativní a vypěstovat ho zvládne úplný začátečník. S úspěchem vyroste na zahradě či ve velkých květináčích na balkonech nebo trasách. Můžeme jej sklízet opakovaně, protože listy po seříznutí opět obrážejí.
Mangold vyséváme přímo na stanoviště od března do poloviny srpna. S pozdějším vysetím získáme sklizeň ještě těsně před zimou. Osvědčená vzdálenost jednotlivých rostlin mezi sebou je 30 cm.
Co z této zeleniny používáme?
Léčivé a výživné účinky jsou listy.
Co mangold obsahuje?
Listy jsou cenným zdrojem vitaminu C, B1, B2, B3, B5, B9, provitamínu A, vápníku, hořčíku, draslíku, železa, selenu, mědi a manganu, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny.
Léčivé účinky mangoldu
Vláknina obsažená v listech mangoldu odvádí z organismu škodlivé látky, zlepšuje peristaltiku střev, působí proti zácpě, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, rovněž má sytící efekt. Dále tato zelenina pomáhá posilovat játra, cévní a žilní systém, srdce, imunitní a nervový systém. Prospívá také trávení a střevní mikroflóře. Železo je skvělou prevencí i léčbou anémie.
Praktické receptury
Čistící a omlazující melounovo-mangoldová kúra
Po 1 – 2 dny dle vůle a chuti, popíjíme 6 x denně detox smoothie (viz. níže), k němu pijeme dle libosti pouze čistou vodu, ale už nic víc…
Detox smoothie
Potřebujeme: 2 listy mangoldu, 1 hrnek nakrájeného melounu, 0,5 litru vody
Postup: Ingredience smícháme a společně rozmixujeme, vzniklý nápoj vypijeme po doušcích.
Po skončení této očisty je nutné pomalu přecházet na normální stravu. Velmi vhodná jsou lehká zeleninová jídla, pokrmy z rýže, ovesných vloček, jáhel či pohanky.
Mangold a len rozpohybují střeva
Listy mangoldu v kombinaci s lněným semínkem jsou velmi účinným přírodním prostředkem proti zácpě. Při potížích s vyprazňováním si dopřáváme tento večerní nápoj (můžeme ho použít i místo lehké večeře).
Potřebujeme: 2 listy mangoldu, 1 lžíci lněného semene, 0,5 l vody
Postup: Mangold a len rozmixujeme v půl litru vody, hotový nápoj pak po douškách vypijeme.
Mangold v kuchyni
Listy můžeme přidávat do dušené zeleniny, omáček, polévek, rizota, pomazánek – neměly by se však vařit déle než 10 minut, ztrácí pak postupně léčivé a výživné látky.
Tip: Nakrájené listy si můžeme zamrazit.