Čtenářská sekce,  Meduňka

Čokoláda a její zdravotní benefity (nejen) pro děti…

Včera byl Den čokolády, a tak se společně podívejme na tuto oblíbenou pochoutku z hlediska zdravé stravy a naturopatie. Ať můžeme mlsat s dobrým pocitem…-:) (Článek připravila naše meduňková autorka a spolupracovnice, naturopatka Charlotte Matysková…)

Konzumace čokolády přináší kromě pocitů štěstí, spokojenosti a klidu také příznivé účinky na imunitní systém, cévy nebo zuby. Kvalitní čokoláda v malých množstvích je zdraví prospěšný pamlsek, který může pomoci dětem v jejich vývoji (a dodejme, že dospělé může potěšit…)

Čokolády pro děti
Na trhu je velké množství čokolády s přívlastkem „pro děti“, ale většina z nich má velmi nízký obsah kakaové hmoty a tím i nízký obsah prospěšných látek. Naopak kvalitní čokoládu můžete jako malý snack nebo doplněk k čerstvému ovoci, případně celozrnnému pečivu dětem dávat bez obav. Vybírejte vysokoprocentní čokoládu s nízkým obsahem cukru bez hydrogenovaných olejů a palmového tuku. Vyzkoušejte čokolády prémiové kvality, čokolády s kousky sušeného ovoce pro intenzivnější sladkou chuť nebo zdravé verze čokoládových pomazánek.

Psychická pohoda, posílení imunity a zdravé zuby

  • Čokoláda obsahuje látky jako theobromin nebo fenylethylamin, které vyvolávají pocity štěstí, vyrovnanosti a klidu. Theobromin také zvyšuje rychlost přenosu zpráv do mozku a zlepšuje tak kognitivní vývoj. Navíc má uvolňující účinek také na cévy a tak se podílí na snižování krevního tlaku.
  • I malý kousek čokolády poskytne okamžitou dávku energie. Obsažené látky zvýší průtok krve do svalů a mozku a tím i schopnost zůstat aktivní a kreativní.  A to bez následné potřeby konzumovat sladkosti.
  • Další skupinou prospěšných látek v čokoládě jsou flavonoidy, antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály, pomáhají snižovat zánět v těle a posilují imunitní systém.
  • Na rozdíl od zažitých představ pomáhá čokoláda snížit množství zubního plaku. Slupky kakaových bobů, které obsahuje hořká čokoláda, posilují zubní sklovinu.

Zdravý čokoládový recept:
Pomazánka z čokolády a lískových oříšků
Verze čokoládové pomazánky, složená výhradně z oříšků a kvalitní čokolády.
suroviny: (1 sklenice)
100g tmavé čokolády s obsahem alespoň 60% kakaové hmoty
100g lískových ořech
120ml horké vody
10 ks sušených datlí
špetka soli

postup:

  1. Troubu rozehřejte na 175° C.
  2. Velký plech vyložte pečicím papírem, nasypte na něj lískové oříšky a vložte na 8-10 minut do rozehřáté trouby.
  3. Opražené oříšky přesuňte do utěrky a zabalte. Důkladným promnutím v látce je zbavíte všech slupek. Poté je dejte do misky, zalijte filtrovanou vodou a nechte namáčet přes noc nebo alespoň 6 hodin.
  4. Ráno z oříšků slijte vodu a přesuňte je do mixéru.
  5. Na velmi mírném ohni rozpusťte čokoládu a pak ji přilijte k oříškům.
  6. Nakonec přidejte vypeckované datle, špetku soli a 120ml horké vody.
  7. Umixujte hladkou pomazánku. Pro její dokonale hladkou strukturu použijte výkonný blender, ale poslouží vám i tyčový, struktura pomazánky bude jen zrnitější.
Koupit Meduňku