Čtenářská sekce,  Meduňka

Vánoční inspirace: čím obdarovat ty, kteří nic nechtějí, nic nepotřebují a všechno mají?

Vyrobte pro ně tzv. jedlé dárky! Dobroty, které připravíte vlastníma rukama a s láskou, nikdo neodmítne…A nemusíte mít obavy, zvládne to i kuchařský začátečník! (Tipy pro nás připravila naturopatka Charlotte Matysková.)

Pro své nejbližší můžete osobně vyrobit vánoční dárky ze zdravých surovin. Příprava je snadná a využijete při tom prázdné lahvičky, skleničky od jogurtů nebo sklenice od nakládaných okurek. Stačí je opatřit ručně malovanými etiketami a ozdobit krásnou stuhou.

Domácí perníkové koření 
Směs silně aromatického koření do perníčků i do perníku na plech. Při pečení krásně provoní celý byt a zároveň má léčivé účinky. Zlepšuje náladu, prohřívá tělo, působí protizánětlivě a má příznivé účinky na trávení.

Suroviny (60 g koření):

  • 4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky anýzu
  • 2 lžičky fenyklu
  • 20 hřebíčků
  • 40 kuliček nového koření
  • 4 hvězdičky badyánu
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • špetka mořské soli

Postup:

  1. Koření, které je celé (hřebíčky, nové koření a badyán), rozdrťte najemno v hmoždíři nebo umelte v mlýnku.
  2. Spolu s ostatním kořením vsypte do misky a dobře promíchané rozdělte do skleniček nebo sáčků.
  3. Tip: Můžete přidat ještě půl lžičky dřeně vanilkového lusku.

Polomáčené jablečné kroužky s oříšky
Zdravý dezert v podobě sušených jablek s tmavou čokoládou a nasekanými lískovými ořechy.  Sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, a proto účinně upravuje trávení. Můžete zvolit i další druhy, čokoláda se snoubí s jakýmkoliv ovocem.  Jen si vždy vyberte ovoce bez přidaného cukru.

Suroviny:

  • 12 sušených jablečných kroužků
  • 80 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 10 g lískových ořechů

Postup:

  1. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Lískové ořechy nasekejte nožem nadrobno.
  3. Čokoládu nalámejte do teplovzdorné misky a přidejte k ní kokosový olej. Misku postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Hrnec by měl být tedy o trochu menší než miska.  
  4. Pomalu zahřívejte, až se čokoláda i kokosový olej rozpustí a pak dobře promíchejte.
  5. Každý jablečný kroužek ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády, nechte mírně okapat a pak položte na připravený plech.
  6. Čokoládovou vrstvu jablečných kroužků posypte nasekanými oříšky.
  7. Nechte v chladu zatuhnout. 
  8. Tip: Čokoládu můžete namísto ořechů posypat sezamovými nebo chia semínky

Kořeněné ořechy
Směs vlašských a lískových ořechů pro milovníky ostrých chutí.

Suroviny (500 g směsi):

  • 250 g vlašských ořechů
  • 250 g lískových ořechů
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička chilli
  • půl lžičky mletého barevného pepře
  • půl lžičky soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 150 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Ve větší misce dobře prošlehejte citronovou šťávu, chilli, pepř a sůl.
  3. Ořechy vložte do marinády a dobře je v ní obalte.
  4. Ochucené ořechy přesuňte na plech a rovnoměrně rozprostřete.
  5. Vložte do trouby a nechte přibližně 45 minut péct. 
  6. Nechte vychladnout a přesuňte do skleniček.

Domácí vegeta
Směs zeleniny a bylinek jako polévkové koření s intenzivní chutí a vůní i bez glutamátu.

Suroviny (na cca 200 g směsi):

  • 500 g mrkve
  • 500 g celeru
  • 500 g kořenové petržele
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 1 pórek
  • lžíce petrželové nati
  • lžíce libečku

Postup:

  1. Všechnu zeleninu omyjte a osušte.
  2. Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, česnek nakrájejte na plátky a cibuli i pórek na kolečka. 
  3. Zeleninu rozprostřete rovnoměrně na dva plechy vyložené pečicím papírem.
  4. Pomalu sušte na nejnižší stupeň – 50 °C.
  5. Pokud použijete zelené bylinky v čerstvém stavu, dejte je sušit až nakonec, k už usušené zelenině. 
  6. Suchou směs zeleniny a bylinek nechte vychladnout a pak najemno rozmixujte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.

Vánoční granola
Müsli, zapečené s máslem, voní vanilkou, skořicí a hřebíčkem a slouží jako zdravá sváteční snídaně nebo svačina.

Suroviny (na 3 velké zavařovací sklenice):

  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 200 g slunečnicových semínek
  • 200 g neloupaných mandlí
  • 130 g másla
  • 2 roztlučené hřebíčky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté vanilky Bourbon
  • 4 vrchovaté lžíce kokosového cukru
  • špetka soli

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 120 °C. Slunečnicová semínka a neloupané mandle nasypte do velké mísy, zalijte vlažnou vodou a důkladně je v ní properte. Pak slijte přes cedník a nechte okapat.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte a rovnoměrně rozprostřete polovinu ovesných vloček. Vložte do trouby a nechte opražit, přibližně 20 minut. Opražené vločky nasypte do velké mísy. S druhou polovinou vloček naložte stejným způsobem a pak sesypte dohromady.
  3. Stáhněte teplotu na 100 °C a na prázdný plech vyložte okapaná semínka a mandle. Nechte je v troubě pomalu vysoušet, jejich chuť se rozvine na maximum, a přitom se žádná jejich složka nepřepálí. Dopřejte jim dostatek času, je to něco mezi půl a třičtvrtěhodinou.
  4. Mezitím nechte v kastrůlku rozpustit máslo. Přisypte do něj koření, cukr se špetkou soli a rozmíchejte na hustou voňavou omáčku.
  5. Vysušené mandle se slunečnicí přisypte k vločkám, přilijte máslo s kořením a důkladně promíchejte. Vypněte troubu, hotovou granolu nasypte na plech a dejte do chladnoucí trouby ještě trochu pospojovat chutě.

Bylinkový ocet
Ochucený ocet funguje jako přísada do salátových zálivek, omáček nebo marinád. Jemnější středomořská varianta s bazalkou pro dámy, ostřejší s chilli pro pány. Bylinky můžete použít čerstvé i sušené.

Suroviny (na 4 čtvrtlitrové lahvičky):

  • 500 ml jablečného octa
  • 500 ml červeného vinného octa
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky bazalky
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 chilli papričky
  • 15 kuliček pepře
  • 15 kuliček nového koření

Postup:

  1. Dvě velké zavařovací sklenice s uzávěrem propláchněte vroucí vodou a osušte.
  2. Bazalku operte a osušte, česnek nakrájejte na plátky, chilli papričky na menší kousky.
  3. Do jedné sklenice dejte snítky bazalky s plátky česneku a zalijte světlým jablečným octem.
  4. Do druhé dejte kousky papriček, kuličky pepře i nového a zalijte červeným vinným octem.
  5. Sklenice dobře uzavřete a nechte v chladu a temnu 14 dní odležet. Občas sklenice protřepejte.
  6. Hotové octy přefiltrujte přes přežehlené plátno do jiné nádoby. V případě potřeby opakujte, dokud není odstraněn všechen sediment.
  7. Nakonec přelijte do sterilizovaných dárkových lahviček.

Směs na skořicové sušenky
Dárek v podobě sklenice s připravenou směsí na bezlepkové sušenky. Stačí ji vysypat do mísy, přidat vejce s kokosovým olejem a může se péct. Sušenky jsou z pohankové mouky a vlašských ořechů, ochucené skořicí a hořkou čokoládou, s minimálním obsahem cukru.

Suroviny (1 dávka na přibližně 24 sušenek):

  • 200 g pohankové mouky
  • 100 g jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády
  • 40 g kokosového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • půl lžičky soli

Postup:

  1. V jedné misce smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva a sůl.
  2. V druhé misce smíchejte oba druhy cukru.
  3. Připravte si sklenici s uzávěrem o obsahu 1 litr a vrstvěte do ní suroviny v následujícím pořadí: 1) směs mouky se skořicí, 2) nasekané ořechy, 3) směs cukrů, 4) kousky čokolády.
  4. K hotovému dárku připojte lístek s receptem, jak sušenky vyrobit:

Recept:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  3. Obsah sklenice vysypte do mísy, přidejte 200 ml vody, 4 lžíce kokosového oleje, 1 vejce a promíchejte.
  4. Zpracujte pružné těsto a rozdělte na 24 kousků, ze kterých vytvarujete kuličky.
  5. Rovnoměrně je rozprostřete na plechy – nechte mezi nimi dostatečně velké mezery, kuličky se teplem zploští.
  6. Pečte 15-20 minut dozlatova.
Koupit Meduňku