Meduňka,  Zdraví

Jak podpořit v zimě imunitu – praktické rady…

Milí přátelé, vítejte v novém roce – a hned pro vás máme pár praktických rad pro současné zimní dny…
(Článek připravila Jiřina Pouzarová.)

Chladné dny jsou pro naši obranyschopnost zatěžkávací zkouškou. Tělo se musí vyrovnávat s teplotními změnami, nižšími dávkami slunečního světla i poklesem životní energie. Je to sice přirozený cyklus, ale někdo ho snáší lépe, někdo hůř. Přinášíme vám proto několik tipů, jak svou imunitu podpořit.

Otužujte se
Neradíme vám, abyste skočili do Vltavy. Máme na mysli pozvolné a řízené otužování, díky němuž si tělo zvyká na pozvolné změny teplot. Začněte tím, že si na konci pravidelného sprchování na patnáct vteřin pustíte chladnější proud vody. Pusťte si ho nejdříve na ty partie těla, kde vám nebude chladnější voda vadit, třeba na chodidla, a postupně se osprchujte. Vodu byste měli cítit jako příjemnou a osvěžující, rozhodně byste neměli drkotat zuby. Před sprchováním se nedoporučuje velká fyzická námaha.
Otužovat se nemusíte jen studenou vodou, můžete to zkusit i jinak. Oblečte si o jednu vrstvu oblečení méně a dejte si ji do tašky nebo batohu pro případ, že vám bude opravdu velká zima. Nebo se zujte a jen tak naboso se proběhněte po sněhu nebo zamrzlém trávníku. Musí to být jen na krátkou dobu a musíte se při tom hýbat, jinak byste mohli mít nepříjemné omrzliny.
Až se vám příště stane, že se při dobíhání tramvaje nebo autobusu zpotíte a pak vás „ofoukne“, ani to s vámi nehne. Vytvořili jste si imunitu silnou jak pancéřové brnění.

Vyzkoušejte saunu
Pokud vám rýma a kašel v zimním období komplikují život, vyzkoušejte saunu. Ve chvíli, kdy je vaše tělo vystaveno vysoké teplotě (v sauně je až 90 ° C), rychle produkuje bílé krvinky, které poté bojují s viry a infekcí při nachlazení. Sauna v zimě je proto balzámem na tělo, navíc má blahodárný vliv i na psychiku.

Sáhněte po osvědčených bylinkách
Posílení přináší téměř každá bylina. My se tedy zmíníme jen o těch „akutních“. Ty se nasazují ve chvíli, kdy na vás „něco leze“. Patří sem echinacea neboli třapatka nachová, grapefruitová jádra, extrakty z něj nebo perila. Pomáhají otevřít póry a vyloučit škodlivinu. Dlouhodobě však vylučují více, než je potřeba. Proto by se neměly užívat déle než šest týdnů.

Jako medvědi v zimě
Známe to všichni. Cítíme se unaveně a chceme si jít lehnout, ale máme ještě několik povinností. Naše tělo nám říká: „Potřebuji si odpočinout a nabrat nové síly.“
Buďte jako medvědi v zimě a dopřejte si více spánku. Náš organismus reaguje na kratší dny útlumem. Pokud se mu nepřizpůsobíte, přetěžujete své možnosti i obranyschopnost, která pak často selhává. Doporučuje se spát minimálně 7-8 hodin denně, i když to s dětmi může být těžké. Zkuste si zdřímnout třeba půl hodiny, když jsou ve škole.

Vsaďte na rakytník a kysané zelí
Rakytník si získává stále větší oblibu pro svůj vysoký obsah vitaminu C. Céčko často bývá první volbou, když chceme posílit imunitu, a rakytník ho obsahuje požehnaně. Vitamin C je důležitý pro ochranu buněk, podporuje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu. Ideální je rakytníkový sirup, který mírně přisladíme medem, a tak bude chutnat i dětem. Dalším přírodním zdrojem vitaminu C jsou šípky nebo kysané zelí. 200 gramů kysaného zelí denně pokryje celodenní potřebu vitaminu C. Zelí je bohatým zdrojem kyseliny mléčné, vitaminu K, železa a minerálních látek jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník či fluor. Obsahuje také vitaminy skupiny B a to včetně B 12, který je důležitý pro činnost mozku a celé nervové soustavy.
Kysané zelí je bohaté na látku zvanou cabigen, která chrání naše tělo před rakovinou a napomáhá léčbě žaludečních vředů. To věděli už staří Řekové a Římané, kteří kysané zelí používali právě při léčbě žaludečních vředů a moru.

Zahřejte se zázvorem
Cítíte, že vaším tělem postupuje chlad a nejraději byste se schoulili pod deku? Připravte si skvělý čaj na zahřátí ze zázvoru. Nastrouhejte ho nebo nakrájejte na malé kousky, zalijte vařící vodou a nechte deset minut odstát, poté sceďte. Ochuťte citronem a medem. Ale pozor, ani se zázvorem se to nemá přehánět. Čerstvý zázvor nepijte pravidelně déle než tři týdny. Sušený zázvor můžete pít celou zimu.

Munice pro imunitu – česnek
Když vás přepadne chřipka, rýma nebo nachlazení, je toto přírodní antibiotikum k nezaplacení. Česnek obsahuje více než dvě stovky účinných látek, které likvidují škodlivé mikroorganismy, posilují imunitu a působí protizánětlivě. Pokud máte pocit, že na vás tzv. něco leze, rozkousejte jeden syrový stroužek. Nebo si uvařte česnečku. Česnek má ale největší sílu v syrovém stavu. A čím je aromatičtější, tím lépe.
Dáváte-li přednost vařenému česneku, počítejte s tím, že po deseti minutách ztrácí přibližně 40 % své původní síly. Proto ho přidávejte do pokrmů až těsně před dokončením.

Víte, že hleny rozpouští i paprika?
Obsahuje kapsaicin, který pomáhá při nachlazení, uvolňuje hleny a spouští rýmu. Kromě toho také zlepšuje krevní oběh. U sladkých paprik je sice kapsaicinu méně než u chilli papriček, zato však obsahují vysoký podíl antioxidantů včetně vitaminu C. Půl šálku nadrobno pokrájené červené papriky pokryje polovinu doporučené denní dávky.

Nemoc nepřecházejte
A pokud vás přesto virus napadne, nemoc rozhodně nepřecházejte, snažte se ji vyležet a původce problémů vyloučit potem. Dovnitř tu škodlivinu nepustí právě imunitní systém.

                                                                                  Jiřina Pouzarová

Koupit Meduňku