
Zdravé hubnutí a fytoterapie
Kdo by na jaře neuvažoval o tom, že by se hodilo pár kilo shodit, abychom se v souladu s jarní energií cítili ve svém těle dobře, svěže i tak trochu „nově“… Fytoterapeut Martin Kolár poradí, jak pro tento účel využít sílu rostlinné říše…
Na úvod jedna alarmující zpráva: Češi se řadí k nejobéznějším národům na světě. Až osm procent veškerých nákladů našeho zdravotnictví musí být vynaloženo na léčbu nadváhy a jejích následků. Nemoci srdce a cév zabíjejí ročně 50 tisíc Čechů, cukrovkou jich trpí 750 tisíc a vysokým tlakem 40 % všech mužů a 33 % žen. Zařazení obezity mezi onemocnění není úplně nejpřesnější, spíše bychom měli hovořit o jakési nežádoucí civilizační dani za hospodářský blahobyt.
Podstatnější jsou naznačené přímé následky obezity. Nemusí jít hned o rozvoj některé vážné či dokonce smrtelné nemoci. Nadváha se zpočátku může projevit pouze větší fyzickou námahou při chůzi do kopce, pocením, vyšším tlakem aj. Podceňovat bychom však neměli žádné z těchto projevů. Na pozoru by měli být zejména lidé s tělesným hmotnostním indexem nad 25. Svůj Body Mass Index (BMI) vypočtete tak, že váhu vydělíte exponentem výšky v metrech. Příklad: pokud měříte 175 cm a vážíte 65 kilogramů, BMI = 65: (1,75 * 1,75) = 21,22. Optimální rozmezí je mezi 20–25 body. Hodnota pod 20 je znakem podváhy a může představovat zdravotní rizika stejně jako hodnoty opačně extrémní, tedy nad BMI 25, kdy hovoříme o nadváze. Čím výrazněji tuto hranici překročíme, tím větší rizika obezity plynou.
Cukr bílý zabiják
Za normálních okolností naše tělo funguje jako velký kotel. Energie vznikající při spalování potravy je rozváděna krví do všech částí těla a reaktivní kyslík, který nepřetržitě dýcháme, urychluje příslušné chemické procesy. Pokud však palivo – naše strava – není optimální, spalovací kotel se zanese a postupně ztrácí svou výkonnost. V cévách se nám usazuje cholesterol a další tukové sloučeniny, v ledvinách soli, ve střevě kasein, lepek…
Další nebezpečnou potravinou je bílý, rafinovaný cukr. Na rozdíl od přírodního cukru ovocného, hroznového či třtinového, rafinovaný cukr vyčerpává slinivku a chová se jako návyková droga, protože si cukru žádá stále více. Od počátku 20. století stoupla spotřeba cukru téměř stokrát! Rafinovaný cukr se dnes přidává prakticky do všech polotovarů – sušenek, pečiva, polévek, limonád, müsli tyčinek atd. Pokud energii uvolněnou z cukru rychle „nespálíme“, nevyužitá energie se mění na tuk a uchovává se na horší časy. Vysoký přísun bílého cukru v kombinaci s nedostatkem pohybu, sedavým zaměstnáním a nechutí k aktivnímu sportování se na české populaci podepisuje právě alarmující nadváhou. Skrytým rizikem nadmíry konzumovaného cukru je také avitaminóza, patrná zejména u dětí, které jsou na sladkostech od útlého věku závislé až patologicky. Cukr je totiž zlodějem vitaminů a minerálů, zejména vápníku z kostí a zubů. Není proto divu, že ve výskytu osteoporózy jsme také na světové špici. Cukr rovněž silně okyseluje organismus a nahrává rozvoji nejrůznějších patogenů – baktériím, plísním a kvasinkám.
Pryč s plísněmi a kvasinkami
Kdo si rafinovaného cukru dopřával opravdu mnoho, a navíc užíval antibiotika, hormonální antikoncepci, steroidy atd., mohl si ve svém těle vypěstovat až několikakilogramové kolonie nežádoucích hub (plísně, kvasinky), které je potřeba prioritně vymýtit přírodními fungicidními prostředky. Kromě česneku a cibule, působí fungicidně také např. levandule nebo penízovka – ideálně v podobě elixíru Fungilen. Přemnožené kvasinky v těle vyvolávají neovládnutelnou chuť na sladké, a proto je boj s nadváhou v takovém případě mnohem těžší.
Usazený lepek, kasein a tuk můžeme rozpustit a vyloučit za pomoci vhodných detoxikačních přípravků, např. bylinným elixírem Detoxilen, který obsahuje extrakt z jehlice trnité, svízele syřišťového, benediktu lékařského, mochny nátržník, měsíčku lékařského a ořešáku černého. V některých případech tvoří značnou část nadváhy zadržovaná voda v těle. Na odvodnění zabírá výborně již zmíněný svízel, který pročistí i lymfatický systém. Pokud je zavodnění důsledkem nedostatečné činnosti nadledvinek, můžeme nasadit extrakt z jehlice trnité nebo lékořice lysé. Ze své praxe jako nejosvědčenější bylinu na odvodnění doporučuji jasan ztepilý, jako čaj nebo ve formě elixíru Vitador. Tento bylinný elixír obsahuje navíc i výtažek z pampelišky lékařské, která pomůže rozpustit a vyloučit kyselé usazeniny v těle. Pampeliška také podpoří činnost jater, které jsou zodpovědné za metabolismus tuků, cukrů i bílkovin. Regeneraci jater podpoříme rovněž extraktem z plodů ostropestřce mariánského. Plody si můžete namlít i doma, ale vždy jen tolik, kolik ihned spotřebujete. Podrcený či namletý plod ostropestřce na vzduchu rychle oxiduje a účinek je tak znehodnocen.
Kozí noha
Někdy je přírodní pomoc blíž, než tušíme. V jarním období nalezeme na zahradě, ale i jiných vlhčích místech v přírodě, divoký plevel jménem bršlice kozí noha. V dřívějších dobách byla bršlice ceněnou klášterní bylinou. Dnes je považována za otravný plevel. Od ostatních miříkovitých rostlin, které můžou být i jedovaté, poznáte bršlici podle světlého kopýtka, které je ukryto v zemi na konci lodyhy. Dalším poznávacím znakem je chuť stonku po kořenové zelenině.
Mladé lístky bršlice jsou výborné na salát, zeleninové karbanátky, místo špenátu nebo pažitky. Také si můžete připravit čaj nebo vyrobit tinkturu. A teď to nejdůležitější – bršlice kozí noha ovlivňuje příznivě metabolismus, takže je výborná při hubnutí. Skvěle z těla odvádí soli a kyselinu močovou, čehož se využívá při revmatismu a dně. Čaj připravíte z jedné lžíce oddenků, kterými se tato rostlina rozmnožuje. Zalijeme ¼ litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Můžeme vypít až dva šálky denně před jídlem. Vzhledem k razantnímu působení drogy bršlici užíváme v kuse nejdéle 10 dnů. Po stejně dlouhé pauze se můžeme k užívání opět vrátit.
Jak zlepšit metabolismus
Pokud je metabolismus celkově zpomalený, např. při snížené činnosti štítné žlázy, zajímavou léčivkou je chaluha bublinatá. Tato mořská řasa, bohatá na jód, přispívá k regulaci tělesné hmotnosti urychlením látkové výměny. Chaluhu můžete užívat v různých formách, od tablet, přes čaj až po tinkturu.
Při hubnutí může nepřímo prospět také jitrocel indický. Ze semen se získává vláknina zvaná psyllium, která v těle nabobtná a mnohonásobně zvětší svůj objem. Zvýší se tak objem hmoty v žaludku a člověk se cítí sytý. Vláknina z indického jitrocele podporuje také peristaltiku střev, čehož se využívá i při zácpě.Během detoxikačních kúr dbáme na dostatečný příjem tekutin a denně vypijeme 1,5–2 litry vody nebo bylinných čajů.
Obecně při hubnutí můžeme doporučit např. ledvinové čaje s břízou nebo kopřivou. Zdravé hubnutí by mělo být vždy s rozumem a bez zbytečných extrémů. Jezte menší porce častěji během dne, ale rozhodně nehladovte! Pokud se tělo obává hladovění, metabolismus se zpomalí a vytváří se tukové zásoby na horší časy. Je to pozůstatek genetické výbavy po našich předcích, kteří často hladověli, ovšem nedobrovolně.
Přistupujte ke svému tělu s láskou a maximální péčí. Každou buňku musíme přesvědčit, že dostává to nejlepší. Také je třeba svoje tělo vždy přijímat s pokorou, protože je vždy přesně takové, abychom mohli naplnit své životní poslání a naši cestu.