
Jaro na stole – aneb: Co jíst na jaře?
Článek pro Meduňku před časem připravila naturopatka Katka Boesenberg…
Jaro s sebou přináší poselství nové a čerstvé energie, poselství očisty. V zimním období byla naše těla podrobena zatěžkávací zkoušce, čelila dlouhým a studeným zimním měsícům se všemi jejich nástrahami. Náš metabolismus potřeboval více energie na zahřátí a organismus byl ve střehu, aby čelil virózám a chřipkám, játra, žlučník a slinivka musely zvládnout příjem vánočních a dalších pochoutek.
Jaro si žádá změnu!
Ale jaro je tady a cítíme, že si naše tělo žádá změnu. Na těžká jídla ani nemáme chuť, dali bychom si spíš něco lehkého a čerstvého, zeleninový salát nebo kousek ovoce. Jako kdyby z nás najednou spadl těžký závoj zimy a uzavřela se jedna roční kapitola.
Hlavními orgány, které potřebují po zimě odlehčit, jsou zejména játra, slinivka a žlučník. Tučná, smažená a sladká jídla i alkohol daly organismu řádně zabrat. Je tedy vhodné se jim minimálně na měsíc vyhnout a orgánům dát šanci se zregenerovat. Červené maso v jídelníčku omezte nebo se mu na čas zcela vyhněte, nesmažte a nepečte v tuku. Pokud možno jezte hlavně čerstvé potraviny (ovoce, zelenina, saláty), případně pokrmy dušené, vařené nebo připravené v páře či na pánvi bez tuku.
Zvyšte si příjem vlákniny. Denní dávka pro zdravého dospělého jedince by měla být přibližně 30 g. Hutná zimní strava často neobsahuje dostatečnou denní dávku a střeva pak nejsou dobře pročištěná. Některé škodlivé látky v nich zůstávají a zvyšují tak toxické zatížení organismu. Množství vlákniny se v jídle nejlépe reguluje samotnou stravou – především konzumací potravin z celozrnné mouky, ovoce a zeleniny. Vlákninu můžeme však do stravy přidat i jinak, vynikajícím zdrojem jsou otruby nebo vláknina psyllium, 1-2 polévkové lžíce denně dělají pro očistu střeva zázraky.
U zvýšených dávek vlákniny je třeba zároveň dodržovat pitný režim, jinak může hrozit riziko zácpy.
Celozrnné obiloviny a potraviny z nich představují kvalitní zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Do pravidelného jídelníčku zařaďte quinou, žito, pohanku a jáhly. Tyto obiloviny buď neobsahují lepek vůbec nebo ho obsahují pouze minimální množství. Lepek má prokázanou klinickou spojitost s mnoha chorobami a také s trvalým oslabováním imunitního systému. Zjara, kdy se nám navracejí „síly“, určitě není dobré organismus oslabovat, a proto doporučuji se potravinám z bílé pšeničné mouky vyhnout.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zeleninu můžeme jíst podle chuti buď v čerstvém stavu nebo ve vhodné úpravě (jako je např. vaření či např. dušení). Ovoce je významným zdrojem vitamínů, a proto je dobré do denního jídelníčku zahrnout alespoň jednu či dvě porce čerstvého ovoce, nejlépe do dopolední svačiny, kdy je slinivka nejaktivnější. Můžeme si dopřát chřest, mladé naklíčené výhonky (např. čočka, mungo, alfalfa, řeřicha), saláty (střídejte různé druhy — rukolu, hlávkový, římský, čekanku, štěrbák, endivie), brokolici, kapustu, daikon a pravé kysané zelí. Nezapomínejme na čerstvé bylinky, mladé listy pampelišek, kopřivy nebo třeba medvědího česneku, které obohatí salát či nádivku.
Důležité jsou pro nás také bílkoviny, a to i na jaře, kdy tělo začíná vyžadovat lehkou stravu. Nezatěžujme ho tedy nadbytkem červeného masa (hovězí, vepřové, zvěřina), uzeninami a jinými „těžkými“ živočišnými bílkovinami. Popusťte uzdu své tvořivosti a zkuste při přípravě zdravých dobroty použít luštěniny, tofu, tempeh nebo ryby.
Dopřát si můžeme take vhodné jarní nápoje! Výborné jsou zeleninové freshe a bylinné čaje, přirozeně sycené minerální vody a voda filtrovaná. Mým oblíbeným čajem, který zároveň pročišťuje játra a žlučník a podporuje jejich funkci, je čaj z pampeliškového kořene. Jde o vynikající detoxikační léčivku, pravidelné pití minimálně jednoho šálku denně významně přispívá ke zdraví jater, žlučníku a zažívacího traktu. Mezi další výborné byliny pro přípravu jarních čajů patří kopřiva (pročišťuje krev), měsíček (pročišťuje lymfatický systém), meduňka, fenykl, máta (na zažívání). Tyto čaje můžeme střídat podle chuti. Do zeleninového freshe, který je dobré pít minimálně 3x týdně, si nechte namíchat červenou řepu, mrkev, řapíkatý celer a špenát nebo jablko. Pokud vás trápí studené ruce či nohy nebo horší zažívání, přidejte ještě kousek zázvoru. Vynechte nápoje s obsahem kofeinu (káva, černý čaj) a cukru. Zbytečně zatěžují játra a s jarní únavou nepomohou. Ba naopak.
Naslouchejme svému tělu, není třeba se trápit drastickými dietami nebo různými nevhodnými medializovanými detoxikacemi. Náš organismus potřebuje energii, dopřejme mu ji dostatkem čerstvých potravin, pitím bylinkových čajů a freshe, cvičením jógy a vhodným odpočinkem. A zanedlouho pocítíme příznivou změnu!
Příklad mého jarního jídelníčku
Před snídaní: sklenice vody se šťávou z čerstvého citronu
Snídaně:
A: ovesná kaše, 1 lžíce otrub, 2 lžíce přírodního jogurtu, 1 lžička lněného oleje, borůvky
B: přírodní musli, 1lžíce otrub, kefír, 1lžička lněného oleje
Čaj z kořene pampelišky, mátový nebo meduňkový čaj
Svačina:
A: ovoce, např. jablko či hruška
B: zeleninový fresh
Oběd:
A: zeleninový salát s rukolou a bazalkou, s tuňákem a kozím sýrem
B: sushi nebo čerstvé vietnamské jarní závitky, miso polévka
Svačina:
A: celerové/mrkvové tyčinky s jogurtovým dipem
B: čerstvé oříšky nerestované : kombinace mandlí, para a kešu s kustovnicí čínskou 1 (menší) hrst
Čaj z kořene pampelišky (možné se sojovým nebo mandlovým mlékem)
Večeře:
A: jemně podušené zelené fazolky s lososem orestovaným na pánvi (na sucho) a celozrnnou rýží s hrstí čerstvých výhonků, dresing/zálivka na zeleninu (olivový olej, balsamiko)
B: dušená brokolice s chřestem, vařená quinoa, tempeh, hrst čerstvých výhonků
dresing/zálivka na zeleninu (olivový olej, tahini, citrón)
Kateřina Boesenberg BHSc.