Festival zdraví pod hvězdami, Záhlinice 20.-21.7.
Na FESTIVALU ZDRAVÍ se setkávají lidé hledající harmonii a rovnováhu mezi fyzickým i duševním blahem! Srdečně Vás zveme na nezapomenutelnou akci zaměřenou na zdraví těla, duše a osobní rozvoj, která se koná v areálu historického pivovaru Záhlinice / místní část Hulína /. Tato venkovní akce pod hvězdami slibuje jedinečnou atmosféru, která nás bude provázet během celého programu. Bude to příležitost, kdy si můžete dopřát čas pro sebe, pro své tělo i mysl a podělit se o inspirativní zážitky s ostatními účastníky. Nakoupíte zboží jen těžko dostupné v běžných prodejnách. Akce je plná inspirace a poznání pro všechny nadšence ezoteriky, alternativní medicíny, šamanismu, tantry, jógy a mnoho dalšího. Čekává vás bohatý…
Recept na víkend: Zdravý a chutný salát s pečenými paprikami, cuketou a sýrem halloumi…
.Vyzkoušejte recept od naturopatky Ivety Kulhánkové… Suroviny na 2 porce: 3 velké červené papriky, 2 malé cukety, nakrájené podélně na tenké plátky, 150 g sýru halloumi, nakrájeného na plátky, olivový olej, lístky čerstvé máty Postup: Rozpalte kontaktní gril, případně pánev (v nejhorším by šel použít i toastovač) a umístěte tam papriky v celku. Papriky postupně otáčejte, aby se opékaly ze všech stran, nevadí, když se slupka trochu spálí. Když papriky změknou (může to trvat i 20 min), uzavřete je ještě na chvíli do mikroténového sáčku, aby se zapařily. Mezitím lehce potřete gril olivovým olejem a z každé strany cca minutu opékejte plátky cukety. Doba opékání záleží i na tom, jak…
Kdo je šťastný, je i zdravý…
… tvrdí PhDr. Petr Novotný, klinický psycholog a autor několika knih, mezi nimi i knihy Proč jsme nemocní, kterou jsme postupně zveřejňovali na tomto webu. A je o tom na základě svých dlouholetých zkušeností z práce s onkologickými i dalšími pacienty přesvědčen natolik, že na toto téma napsal další knihu. Dr. Novotný je také naším spolupracovníkem (v Meduňce jsme ho představili v titulovém rozhovoru v čísle 7/2020) a s jeho laskavým svolením můžeme na našem webu publikovat jako podnět a inspiraci k zamyšlení a případným korekcím i kapitoly z této jeho knihy. (Knihu vydalo v roce 2022 nakladateství Dialog v Liberci). Autorská motivaceTuto knížečku jsem napsal, protože mě zlobí…
Zdraví podle kalendáře: Červen a tenké střevo
Právě začal nový měsíc, a tak nabízíme užitečné informace a rady, jak o své zdraví pečovat právě v tomto čase. Článek připravila refelexní terapeutka Ing. Hana Fedora Smejtková. Červen i následující červenec se už svými názvy hlásí k přetrvávajícímu prvku ohně, charakterizovanému teplem, rozpínavou energií a červenou barvou. Párovým orgánem srdce, o kterém jsme psali v květnu, je tenké střevo, vládnoucí červnu. Můžeme ho považovat za hlavní orgán trávení a vstupní bránu pro živiny. Částečně rozmělněná potrava přichází ze žaludku přes dvanácterník, širší část tenkého střeva. Zde je dále trávena za pomoci enzymů ze slinivky a žluči ze žlučníku a přeměňuje se na výživnou esenci pro organismus a odpad, který pokračuje…
Máte chuť na něco lehkého? Třeba na melounový salát?
Vyzkoušejte jednoduchý, ale chuťově pestrý recept od Simony Procházkové (z knihy Buďme zdraví na jaře i v létě, vydané meduňkovou edicí…) Potřebujeme: 1,5 kg melounové dužiny, 300 g balkánského sýru (můžeme nahradit sýrem tofu), šťávu ze dvou citronů, 1 cibuli, 100 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci nasekané zelené petrželkyPostup: Najemno nakrájenou cibulku zakapeme citronovou šťávou, pak přidáme vypeckovaný, na kostky nakrájený meloun a sýr. Přidáme nasekanou petrželku, olej, olivy a velmi jemně promícháme, abychom nepoškodili křehký meloun a sýr. Tento salát ihned podáváme, protože meloun by pak pustil mnoho šťávy.
K zamyšlení: Bolest v zádech – chybný postoj k životu
Bolí vás záda? Bolesti v zádech patří v současné době k nejčastějším příčinám návštěvy lékařské ordinace. Fyzioterapeut Mgr. Pavel Kloud připravil pro Meduňku článek, v němž nabízí poněkud jiný pohled na tyto bolesti a potíže… Náš vnitřní postoj k životu má přímou souvislost jak s tělesným zdravím, tak i s duševní vitalitou. Je načase, abychom pochopili, že bolesti v zádech mají svou příčinu ani ne tak v těle jako spíš na duchu a na duši. Jsou to naše myšlenky a pocity, které nemoc buď vyvolají, nebo naopak mají šanci nás uzdravit. To také znamená, že cokoliv, na co s jistotou víry myslíme, se nějakým způsobem musí projevit. Postoj k životu, pro který je příznačný strach,…
Obsah čísla 6/2024
Vítejte u červnové Meduňky. Na obálce tentokrát nemá květy jásavých barev, jak by odpovídalo jarním dnům, ale půvabný, poněkud snový výjev s pohádkovými motivy, předjímající hlavní téma tohoto čísla, tradičně věnovaného dětem a rodině. Svěží barvy květin si v tomto období užíváme všude kolem nás (stačí se venku rozhlédnout) stejně jako dlouhé dny plné světla i slunce. Ať vám tento čas zpříjemní i Meduňka, kterou právě otevíráte. Při přípravě každého čísla Meduňky vycházíme z přesvědčení, že člověk – dospělý i dítě – je víceúrovňovou bytostí. Proto si v článcích našich autorů přečtete (ve zkratce řečeno), jak pečovat o dětské zuby i jak pečovat o dětskou duši. V tomto směru si pozornost zaslouží článek o duchovní výchově dětí, v němž najdete zkušenosti duchovní léčitelky…
ČERVNOVÁ MEDUŇKO, VÍTEJ!!!
Přátelé, předpokládáme, že příznivci Meduňky už to sice vědí, ale i tak připomínáme, že PRÁVĚ VYŠLO červnové číslo s krásným obrázkem na obálce a je pro vás k dispozici na stáncích, v obchodech a na dalších prodejních místech. A samozřejmě také na emedunka.cz A co jsme pro vás společně s našimi autory v červnovém čísle připravili? Například rozhovor s filozofem a spisovatelem Janem Konfrštem, sérii článků na hlavní téma SPOKOJENÁ RODINA, ZDRAVÉ DĚTI (např. článek o léčbě porodního traumatu, o speciálních potřebách vysoce citlivých dětí nebo o péči o dětské zuby), další díl seriálu o hormonech od MUDr. L. Elekové – tentokrát o inzulínu, článek o výchově dětí z duchovního pohledu a mnoho dalšího zajímavého čtení…I…
…ještě stále máme květen – měsíc lásky a vztahů, a tak je tu článek na partnerské téma: Úcta k ženám, úcta v partnerství
Autorem je známý lékař MUDr. Jan Vojáček, specializujíci se na funkční medicínu. V tomto krásném tématu je dobré začít se samotným slovem ÚCTA. Slova pouze naznačují, ukazují nějakým směrem, skrývají, či odhalují nějaký význam. Na pozadí statických pojmů je však vždy dynamický proces, přístup či vlastnost. Vše je v dynamice. I kámen, stůl nebo strom. Řeknete strom a ukážete na něj, jako by to slovo namalovalo obraz. V tu chvíli, kdy ukážete na strom, daný strom ale už není tím, kterým byl před okamžikem, protože se už stihl proměnit. Kam tedy ukazuje slovo ÚCTA? Co v sobě skrývá za vlastnost a za dynamický děj, tak mocně potřebný pro kvalitní vztah…
Nedělní jarní salát s okurkou a koprem
Svěží a skvělý bramborový salát připravíme celkem snadno a rychle – hodí se k masu nebo bude chutnat i s kouskem pečiva… (recept je od Simony Procházkové z knihy Léčivá síla čerstvého koření) Zelený bramborový salátPotřebujeme: 750 g brambor, 1 salátovou okurku, 1 cibuli, 150 g majonézy či zakysané smetany, mořskou sůl, pepř, 2 svazky kopruPostup: Brambory umyjeme a vaříme je dvacet až třicet minut do měkka. Pak je scedíme a ještě horké oloupeme a necháme vychladnout. Okurku si nakrájíme na plátky, cibuli na drobno. Vše smícháme s majonézou či zakysanou smetanou, solí, pepřem a nasekaným koprem. Tuto omáčku pak vmícháme do brambor. Salát podáváme ihned, dokud okurka nepustí šťávu. ...a…