Jak se chovat ekologicky ve škole i doma?
Většina z nás má jistě pocit, že je důležité a vhodné chovat se ekologicky, ovšem ne vždy se nám v běžném životě daří tyto myšlenky naplňovat. Možná je to také tím, že někdy vlastně nevíme, co dělat a nedělat (kromě populárního třídění odpadu,…
Říjen s Meduňkou v Městské knihovně v Praze
I v říjnu se můžete zúčastnit přednášky z Meduňkového cyklu, tentokrát bude přednášet Marie Plochová Hlávková na téma Hlubinná přestrukturace. Těšíme se na Vás! Více info a vstupenky zde
Houby – ano či ne? (dokončení)
V první části článku jsme s klinickou naturopatkou Katkou Boesenberg probíraly účinky hub na naše zdraví. Druhá část článku se týká možností, jak houby zpracovat a připravit… Katko, stále platí, že v české tradiční kuchyni se houby zpracovávají především na houbovou smetanovou omáčku,…
Jak nám škodí elektromagnetická pole a 5G sítě…
Autoři knih, které vycházejí v naší edici Knihovnička Meduňky, se věnují širokému spektru témat – zdraví, životnímu stylu, psychologii a vztahům, výchově dětí, výživě a zdravému stravování, ekologii, osobnostnímu rozvoji, józe a mnoha dalším a samozřejmě reagují také na témta vysoce aktuální. Právě…
Tři houbové recepty na víkend…
… jsme pro vás vybrali z knihy Marcely Šebestové Bramborová kuchařka.Z brambor, zeleniny a hub a několika dalších ingrediencí vykouzlíte zajímavé a na přípravu nenáročné pokrmy, nad kterými se budou všichni olizovat! Pokud vás tyto recepty zaujmou – autorka takovýchto podobných vtipných a…
Pracovat, či nepracovat?
Tuto téměř kacířskou otázku pokládá v úvodu svého článku v zářijové Meduňce známý alternativní lékař MUDr. Tomáš Lebenhart. Co myslíte, k čemu se přiklání? A jaké k tomu má důvody? Celé jeho zajímavé zamyšlení, z něhož nabízíme krátkou ukázku, najdete v aktuálním čísle…
Mše za Ilonu Manolevskou
Milí přátelé Meduňky, vážení čtenáři, pokud jste znali zakladatelku a bývalou šéfredaktorku Meduňky Ilonu Manolevskou, můžete na ni vzpomenout 16. září při zádušní mši v kostele sv. Josefa na náměstí Republiky v Praze, začátek v 18 hod.Ilonka založila Meduňku v roce 2004 a vedla…
Vyrobit si něco z domácí kosmetiky…
… třeba vlastní krém, pleťovou vodu, peeling nebo balzám na rty není zdaleka tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zkusily jste to někdy, milé čtenářky? Možná vás předem odradila představa složitých postupů, hromady potřebných speciálních ingrediencí a téměř alchymistické…
Když si vlastnoručně naložíte okurky…
… čeká vás dvojí radost, milí přítelé. Jednak si – pokud vše dobře dopadne – pochutnáte na této oblíbené naložené zelenině a za druhé budete mít skvělý pocit, že jste to zvládli! Nakládané okurky jsou výborné k masu, k sýru, na obložené chleby…
Blahodárný poklad pro náš organismus je mléčně kvašená zelenina,
tvrdí ve svém článku bylinkářka a publicistka MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová, a připomíná, že zdravotní účinky mléčně kvašené zeleniny pro náš organismus jsou obrovské. Článek o mléčném kvašení zeleniny a o prospěšnosti takto upravené zeleniny pro naše zdraví je součástí hlavního tématu zářijové…